Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Monday, January 19, 2009

Bandung ~ day 1

esok2 aku cite la yer
penat nya la..layan jer la gambar dulu...



kami ber 5 aka K.o.o.s ( kelab orang2 sepi)

okeh..now aku start cite..tp tak tau nak mula dr mn..actually ni percutian tak terancang k..
mula2 ms lepak kat pakli sec18, aku suggest mas g beli brg kawin kat jakarta/bandung..sbb kat sana murah..(mn aku tau?) of coz la aku tau so jgn tnya..
aku tak sangka lak..si mas ni betul2 g booking ticket g jakarta, aleh2 aku kene lak fly skali ngan dia..hempeh tol..so malas nk bnyk ckp, aku pon booked ticket gak, on da same day..
esok nya aku jumpa miza lak kat midvalley,n ajak dia join skali kan? dia lak mcm on jer..aku pon on la...hehe..tah mcmner,si anis lak n ikut n lastly, kami ajak la udeng join sma2..
so pergila kami berlima..

siyes la..aku takde idea langsung psl jakarta or even bandung, so aku rajin surfing internet..tak pon aku mesti lepak kat MPH SAACC mall, semata nak baca travel guide indonesia tau !!.
bukan aku tak penah travel, tp ni sume pompuan beb..n d most thing..takde sorg pon tau ape2 psl tmpat kat sana..mujurla...aku yg bijak lg bistari ni..bnyk baca psl info kat sana. n my fwen Nadia br jer balik from jakarta/bandung a week before we all nk fly..so dat dia bnyk bg info..
ko kata banjir kan? yup..mmg banjir pon nadia oi..sbb tu aku naik keretapi sampai 6jam nak ke bandung..gile ape !!

elok jer kan 1 mgu before nak fly, sume k.o.o.s demam k..bukan calang2 demam ni..
DENGGI okeh !! ha amek ko.. nak sgt kan? aku mmg kuat la..n aku rs yg lain pon sama..yer la..kang tak psl2 tak fly aku..n of coz korg pon tak boley fly kan?kan? knp?
sendiri mau ingat la..hahaha..


ni ms nak check in ..okey la..mlm tu still keje lg,so tak tido naik bas dr KL sentral direct to LCCT pkul 3.15am so sampai sana dlm 4.15am...saje naik bas..malas nak susahkan org ( act takde bf sbb tu la- muahaha gelakkan diri sendiri) okeh sambung balik :
check in dlm pukul 5am..boarding dlm 6.50am..2 hours after baru smapai kat jakarta..kat sana lambat 1jam dr sini..so sampai sana dlm pukul 8 am..


r u ready


boarding pass : AIR ASIA AK 952


before fly harus aku captured..muka tak tido okeh !!



imigresen kaunter..masa ni bole lak dgn konfiden g beratur kat tempat foreign kan?
yg kak ni ley pandang jer bukan nak panggil..aku tau n pasti mesti dorg mmg nampak muka2 we all mcm gadis sunti nepal..ahakss...sbb tu dorg wat bodoh jer...samapi la we all sendiri terperasan yg...alamak da salah beratur la..malunya... !!



owh nyamannya : subhanaallah ciptaan tuhan..aku tak tido k ms ni..sampai jakarta pon..aku lelap2 gitu ajer...kenape? sbb nya..aku klu dpt tido..harus tak bangun2 nye..so baik takyah tido..kang ada lak kes yg di sangka mati dlm flight kang...
ok da sampai...mari bergambar di Soekarno Hatta Airport Jakarta..(muka masing2 cover je..padahal da mcm mumia da aku tgk) yerla..tak tido kan? ms da sampai ni ada prob lak kat imigresen indonesia..haru aku..yer la aku kan leader kan? org sana mmg ckp kasar sket kot caranya..pagi2 da kene tengking
: MBAK ISI NGAK FORM YG INI? HARUSNYA DI ISI TERUS LANGSUNG KEMARI,ISINYA HARUS PENUH !!! NGERTI?
ko marah2 lak aku pehal? mn aku tau nk masuk negara ko ni bnyk procedure lak n isi2 form bagai...org2 ko jer yg masuk tmpat aku takde adab..main
owh yer keluar jer dr situ..da kena serbu ni..ms ni la ko nak feeling jd artis ~ lalalala..(bangkai )
yg sorg ni kejar ko, yg sana tarik ko, yg sorg lg suka2 hati mak dia amik beg aku masuk bonet terus..ha amik ko..
aku lak da gabra..sorry i mmg cpt nervous...hehehe..
so kitaorg lepak bincang kat KFC - anis sedap ke kfc ko tu?tetiba ada nasik putih lak) haha.
ms lepak tu nak decide nak naik aper ke bandung..act perancangan utama nak naik keretapi dr STASIUN GAMBIR jakarta direct to bandung..tapi ada lak pak supir mn tah g offer naik MPV dia Rp400k..(murah la kot)..bila aku tnya yg lain? suma : ikut ko la..ikut ko la..
ha susah2 ajer aku dgr ckp udeng kan udeng kan?
: ala kata nak naik train( udeng ckp ye!!)
kan?kan?
so ok..kita decide naik train..naik la taksi dr airport ke stasiun gambir..
pak apa ya nama ko? aku ngak bisa ingat..maaf ya pak..
mmg baik org nya..siap nyanyi lagu hindustan ni dlm taksi..dia charge we all dlm Rp120k (act aku tau mahal sbb kat meter dia cuma Rp70k jer) so takper la..biarlah kene tipu awal2...
hahah sedapkan ati sendiri..





kat sini jumpa ibu anita (org cina) : baik orangnya..
dia ingat we all org sini ( kan aku da kata muka msg2 mcm indon)
: maaf ya bu..saya org m'sia..
: waduh berani skali kamu ya..emangnya ada saudara di sini?
: ngak bu, kami aja berlima..langsung mau ke bandung
: ibu mau kemana?
: ya udah sama aja mau kebandung..terus d bandung tinggalnya di mana?
: owh ya, kami di hotel cemerlang bu..ibu tau ngak di mana?
: dekat..dekat aja deh..dr stasiun 5min bisa jalan..dekat juga sama rumahnya ibu..
mmg apa ya di panggil itu..pak polisi nya juga baik..anta we all sampai gerabak terus..huissshhh baik tol..yg pak pakai baju ijo itu juga baik ya..siap btau tmpat shopping yg best2..mmg org sana baik2 la..so sape2 nk g tu jgn la takut..as long korang hormat dorng n tanya baik2..sure dorg akan bantu korng..percayalah !!
owh yer lupa lak nk bgtau..aku tak tau la hantu jenis apa yg rasuk aku kan? elok jer aku turun dr jakarta..kompem bahasa aku terus jd lain..member2 aku pon kagum kan? kan?
sbb tu korang jdkan aku jurubahasa korg kan? ( siot tol)..
ha ni aku nk cita..aku ingt lag ms naik train jam kat tgn aku pukul 11.30 ( waktu m'sia) maknanya we all naik dlm pukul 10.30 pagi k..tapi..mmg la menguji kesabaran,keimanan aku..
sampai kat bandung pukul 6 ( waktu m'sia) kat sana kul 5 ptg k..
ko bygkan..ape aku rasa ms dlm train tu..
dlm train tu ada steward k.. siap bg roti,air.kek tok ko makan?
we all naik executive class..ah nama jer sedap..tapi bwk mcm haram..aku rs klu naik kete ada la dlm 20 dia bwk..laju ker?nak sedap kan ati aku sendiri aku ckp mcm ni kat udeng :
weh patutla 3 jam perjalanan, dia bwk mcm ni..dekat je ni...
elok jer dia jalan..yg lain da pejam mata dulu ni..aku mcm biasala..
tak ley pejam la..pehal tah..takut kot..sbb takut tak sampai ker bandung,coz dorg ckp banjir,so ada tanah runtuh la aper la..ya allah cuak okeh !!..
tp last2 aku tido gak..yerla..da 2 jam pon tak sampai2..
aku siap tnya bapak steward ni..
: pak bisa nanya ngak, bila mau sampek ke bandung.?
: owh ya..lagik 2 jam mbak..
: aku da kerut dahi ni? tadi kata 2 jam..skrg + lg 2 jam..bape jam dah ni?
mmg rasa nak jerit dah..so tutup mata balik..10 kali ko tutup bukak mata pon tak sampai2 gak..lama2 ko pon da tak tau nk tido ke,nak nangis ker? kan?
elok last aku bukak mata..aku tnya sorang minah stewardess ni lak
: mbak lg brapa jam mau ke bandung..
: owh ngak lama bu, lg 2 jam..
: babiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii !! aku mmg rasa nak maki je : rilex2 tempat orang ni..landasan pon satu jer..aku rs klu drive ni mau sampai dah ke kelantan...for sure sapa yg nak ke jakarta balik tu..kene tunggu train kami sampai kan? owh jgn nak buat pasl balik jakarta naik train..aku tak mau..so we all decide cr pak supir ms da sampai bandung nnti..
tp tak ley salahkan train ni gak..ms we all naik yg tak bagus kot, hujan,tanah licin, banjir ( ha yer la sedapka ati sendiri)

ok kan executive class dia,,ok la kan? Rp 50k



pemandangan dlm train...kot klu nampak ct nurhaliza tgh buat video klip kat tepi2 ni terhibur gak hati aku kan?

free je, ko naik...sure ko dpt..bekotak2

alhamdullillah, akhirnya sampai gak kat bandung..tangkap gambar lagik..muka tu cover jer..plastik sikit, padahal; mcm nk tendang jer gerabak kat belakang ni.. ha ni lg satu aku nk cita psl org bandung..klu korg tnya dorang..nk g mana dr sini ke sini? dekat ke jauh? sure dorang akan kata.. DEKAT..take my word !! dekat okeh..aku mmg tau hotel yg we all booked ni dekat ngan stasiun bandung, tp bajet ley la jalan kaki..coz bila tnya dorg kata ley jalan kaki..tapi..yg ADO..aku da tekehel2 dah bwk beg ni...ko hingat nk feeling mcm stewardess AIR ASIA tarik beg tgh jalan? jgn harap okeh !!!
muka pon da tak ley nk cover cun ni..dgn sesaknya bandung dgn kereta,basikal,motor,lori,angkutan,taksi..mcm2 la.. so ko buat la muka..
anak2 bandung yg rindukan mak bapaknya,,pulang ke kampung halaman membawa brg2 dr m'sia tok jiran tetangga...boleh mcm tu??
jalan la kaki yer..tula berlagak sgt konon tau kat mana hotel cemerlang..hahaha...rasakan...tapi actually mmg dekat pon..cuma sign board hotel tak nampak lg ms tu..so ko jalan pon sambil mata ko melilau2 cari hotel yg tulis HOTEL CEMERLANG !!
nasib ada sorng mamat bandung ni ( mmg baik la org2 bandung)
: yes miss how can i help u? ( owh dia tau aku org luar ni)
: tau ngak d mana hotel cemerlang? ( aku tak kose nak speaking london kat cni)
: owh miss, u go straitt..straitt..juz straitt ( sebutan dia mcm tu yer bukan aku salah eja)
: tima kasih ya mas...
akhirnya......................................................................finally


depan hotel cemerlang,terbilang,wawasan 2020 ..muahahaha
again check in hotel : aku teringat kata anis...
: weh nak mandi dulu la...
: pala otak ko..ni bukan masa nak mandi 2...kita dah takde masa la..sampai pon da lambat..kita terus g PASAR BARU jer, malam ni settle sume tempat..esok ley g tempat yg lain..
me at 203 room


picture toilet jer ade : bilik da sepah..malu la...hehehe
hotel ni 2 star hotel..tapi aku ley ckp PERFECT !!!
okey ni kat pasar baru...borong la telekung byk2 dia mmg kasik murah ko nak yg mcm mn? bunga penuh,kerawang penuh..suma ada la..
ni kat kedai RIZKY..layanan 1st class..ko bukak 100..tapi ko beli 10 jer..dia tetap senyum beb...bagus kan?.aku beli 5 jer..bukan aku nak kawin beli yg kerawang bagai kan?
yg lain tu mmg la stok bakal2 bini orang kan? harus la ko borong 10 telekung terus..
boleh tawat menawar ya..percayalah..orng bandung baik2...hehehe..
kedai lain byk lagi..tapi ms we all sampai..kedai da byk tutup coz dorg tutup pukul 6pm la..
so apa yg bukak kami redah jer..takut tak sempat beli nnti..dah beli mmg la best...cuba ko try bawak? masing2 tagan da timbul muscle ni...


mari kita beli tudung sarimah !! kedai ni pon murah tau...cantik2 tudung dia..
layanan ok...1st class gak aku bagi... ok org2 kat sini,dia tau la kan klu org m'sia mula la nak mintak duit2 RM, mujurla aku mmg tukar duit rm1 byk2...so aku bg la sorg tu sekeping...1 jer k..
kat sana dah Rp 3k tu..byak tu.. Nasi Lemak pun baru Rp 1k..lpas da dpt duit tu..dia punya la kagum kan? siap tayang ni kat kwn2..kedai sebelah...dah kene kerumun balik we all...
mmg mcm artis la...hehehe.

ni baru balik dr PASAR BARU...lari2 anak masuk bilik..anta barang...nak g Rumah Mode lak..
aku sure org kat reception counter tu mesti da biasa tgk org m'sia mcm we all..kejap2 keluar, lari2 bwk balik brg...keluar balik....masuk balik bwk brg...keluar balik...


ni da nak g RUMAH MODE, kami naik angkutan.. tak mahal Rp 2k jer dlm 60sen..nak g mana2 cakap jer..tp tgk gak la..sape yg bwk..same jer mcm taksi m'sia..bila suh g sini sket..ala jam la cik..naik teksi lain la..
ha sama jer ngan angkutan kat sini..
tapi mlm tu mujurla..angkutan yg bwk we all.baik ati..mula2 nk g JALAN CIHAMPELAS...tapi dia kata jauh...bila aku tnya tempat factory outlet..laju jer dia bwk g RUMAH MODE ni..

roxy,ralph lauren.,nike,polo, prada pon ada tau !! esprit......brg2 kat sini ok la..beli kat butik m'sia pon boleh kan? tapi harga murah sikit la..korang perasan tak we all tak makan? ha tau takper?
mmg tap makan dr airport jakarta lagi k..
ms ni mmg lapa..bajer kot jumpa la tuna ker kan?
mn ada mujurla...nampak sign board PIZZA HUT tapi bila da dekat lg 200meter..
oi nak nanges keh !! angkutan tu lak dtg jemput kol 10..jam baru kol 8.30pm..
jumpa la stesyen minyak...aku lak dr td tnya org tau tak kat mana DAPUR SANGKURIAN?
dorng tak biasa kot tempat2 makan yg konon ala2 mahal..so ckp tak tau..bukan tak nak makan gerai tepi jalan jual bakso tu..tapi..takut sakit perut jer..kang ada lak yg tido free kat hospital sana kang?
tetiba odw bali dr stesyen minyak mas perasan sign board DAPUR..
: ha tu aper tu dapur..dapur..
: sangkurian ker? aku balas?
: ha'ah....
: arrrrrrrrrrrrrrrrrgggggghhhhhhh menjerit okeh !! siyes mcm org yg kebulur tu..
masuk kedai suma org pandang...hehe..sorryy.....
mmg lapar sgt2..sedih weh..mcm pelarian pon ada...duit byk ni..juta-juataan..tapi tak tau nak makan kat mana...cukup la tgk KFC pelik pagi2 tadi..tetiba hidang ngan air teh susu..eeiii...tak kene ngan tekak aku yer..
lpas makan kat dapur sangkurian..balik hotel..
mas angkutan tu amik kitaorang..nasib dia amik..takut gak kot dia tipu..tak balik kang..
masa tu kan dia bwk MAS RICKY...(nnti aku cerita kisah mas ricky ya) hihihihihihh gelak gatal !!

me @ RUMAH MODE



our menu @ DAPUR SANGKURIAN ~ tomyam menu wajib

okeyla...kwn2...nak tido dah masa ni..penat yer...aku tak tido awal..dorang lpas balik sume lending baik jer kat atas katil..aku siap tgk2 barang lg..tak boley tido la..mandi pon lambat..nak pukul 12mlm br aku mandi...esok nak keluar lagi ni...g PASAR BARU again...nak cari baju kebaya n lace..

SELAMAT MALAM ~





1 comment:

bedi said...

numpang mampir, klo ke bandung butuh guide to pusing" bandung cari tempat yang sejuk and asri or cari tempat shopping cakap or cari makanan uenak bisa call me,
saya suka jadi guide di bandung, sebab saya orang bandung punya asli, mungkin bisa kasih kabar sama rekan"nya or orang melayus sana bagi yg butuh guide, jika mampir kebandung dan mau pusing" di bandung call me aja di +622292106180 or send email to mbostraight@gmail.com , sebelumnya trims,