Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 24, 2009

SARAWAK- part 3.1

pagi kami bangun..
macam biasa, memang muka2 kami bangun pagi sgttttttt !!
hehehe...so before nak ke WILDLIFE SEMENGGOH..
aku mencadangkan kami ke SATOK.


sesi mencari ikan masin sudah bermula..
si rahman dr mlm tadi makan nasi goreng ikan masin tu dah termimpi2..
angau segala kat terubuk..bolehhh???


aku tak makan ikan masin ( nak juga bgtau betapa bandaarrrrr nye haku kan?)
cittt podah, bukan tak makan sbb bandar..tapi sbb tak di ajar makan..heheh..


so apalagi..
turun je lobi terus tanya kat customer service jalan nak ke SATOK.
yes..dengar je lah...hafal tidakkk !! muahah




ok..masa mula2 main redahhh aje tau..last2 tak hingat dah jalan.
so amik peluang bayar kompaun parking tu, tanya lah sekali..
"ok..akak jalan kiri, masuk kanan, pegi tepi..blablabla.."
ahaaaaaaa, jumpa lah jalan SATOK..masalahnye..pasar nye mana??
then memandang kan aku mmg muka tak malu..
keluar kete terus je tnya sorang pakcik tu..
heyyy baik kauu..
siap[ bwk kami terus, coz dia kata nak pergi pasar tamu tu sekali..
so apalagi jalannnn ~
info about pasar satok:
yang kami pergi ni mmg tiap2 pagi bukak..
tapi if korang berhasrat nak pergi yg BEST PUNYE PASAR SATOK : di buka pada sabtu dan ahad je samapi malam
menurut mereka( ceh dah mcm berita ni) para peniaga ni siap tido kat situ..and bukak pasar tu sampai keesokkan harinya..fuhhhhh !!

so ni sesi membeli..
ada byk saiz ikan , so harga mengikut saiz ye tuan2 dan puan2


mereka akan bungkus cantik2 je..
kira boleh masuk kargo ni..tak busuk..
tapi ikan tu tahan lah..sampai 7hari..
and make sure lah korang simpan dlm peti sejuk..


banyak kan?kan? i like pergi pasar basah...banyak ikan..




cik miza pose sikit kat terubuk tu..ehehe.
rahman masa ni dah mebuat pembelian melampau kau..
macam shopping hape je..
banyak gile dia rembat stok ikan terubuk masin ni..
besar betul bisnes kau ni sejak balik sarawak ye gambir?? ehh silap..rahman....huhu




ok ..sudah2 la membeli..
so kami yeruskan perjalanan ke tempat orang utan..
memandangkan taknak kejadia sebelum ni berulang, bile masa kau dlm kereta je dah amsuk ber-jam2..
sedangkan tempat di tuju tak jugak sampai..
so kami menggunakan GPS ( ye ke weh) aku pon tak sure..nama nye gitu kan?maaf saya buta IT..huhu.




yeah sampai ok..
ke kampung benuk..tempat penempatan RUMAH PANJANG..the real one..not the real sgt lah..
coz ada astro...hihihi..
yg betul2 punya tempat rumah panjang siap ada orang asli segala kami tak pergi - tak sempat ( alasan) hihi.
so pergi sini pon jadiklah kan? bayar rm6..tak silap..ouh betul rm6.



tak cukup kamera , aku bantai kamera hp..pedulikkkkkk !!




SELAMAT DATANG KE KAMPUNG BENUK. yeayyy..
ok masa dah bayar kat kaunter depan tadi kene jalan kaki sikit untuk ke rumah panjang.
and rahman di beri satu kunci sebuah rumah..jeng jeng jeng..
orang tu siap pesan lagi..di hujung kampung ada sebuah muzium dimana ada seorang nenek tua yang jaga..
minta kebenaran untuk masuk..kat situ banyak khazanah lama yg masih boleh di lihat..hoorey..
tak sabar nye..


apekah tujuan gambar ini diambil?
yes nak bagitahu..kat belakang kami tu is bekas tandas.
tak tipu.betul sungguh..


so tujuan gambar ini pulakkk is to show rumah batu and rumah panjang..
sebelah menyebelah je..sama tinggi okeyy..
ni idea si rahman lah ni..nak jugakkk bezakan betapa besarrrr nya rumah2 kat sana..ahaaa..




WELCOME TO PANGAH KAMPUNG BENUK.
kat sini lah kunci kepada rumah tu..ehehe..
mula-mula agak cuak juga nak bukak..yelah tempat orang kottt.
tapi sbb nak belajar budaya orang punye pasal..jalannnn..ehehe..
tempat ni mcm dewan sikitlah. ada tempat memasak and tempat berkumpul orang ramai bile sesuatu majlis di adakan..kat atas tu adalah tengkorak manusia yg masih tersimpan..huhu..seramm..




main-main eh korang...main-main... tempat orang ni jgn main2 ni...
see ada tak tengkorak atas kepala mereka???
adakan..
tak silap kaum bidayuh yg tinggal di sini..
and tarian gawai akan di adakan di sini ..


if wrong info, im so sorry..tapi tu melalui apa yg di baca di pintu masuk..


dah pose..sikit2 jr



belakang miza is tempat memasak tau..




kat belakang ni ada sungai okkk..
siap ada sorang kakak ni membasuh baju lg..
best2...kami siap borak2 dgn kakak ni..
peramah, setiap apa kami tanya dia jawab..
huh?? nak tau apa kami tanya???
rahsiaaaaaaa ~ hahahahaa




lagi lagi dan lagi...


kasik can kat gambir..aka mr.rahman..
dia sebenarnya teruja tgk kakak tadi..
kemainnn ko ye??



di hadapan MINI MUZIUM..
ok kat sinilah tempat tu..
ada seorang nenek jaga...
so kene ketuk pintu rumah dulu..tak baik masuk rumah orang main redah jeee...




memandangkan, nenek tak bukak2..amik kesempatan bergambar..
cantik kott tempat ni...sumpah ok..





wanita idaman melayu..uhuhu..
terbaekkkk dari ladang..ahaha..




bile nenek dah buka pintu...
nenek layan kami dgn baik..hehe..nenek ceritalah salah silah pasal muzium ni...




tinggal sikit ucapan..ahaha..
kata artiss...hehe...
nak buktikan bahawa kami dah sampai sini..wehoooo..
orang sarawak ada yg tak pernah dtg kotttt? kan?kan?




sesi bergambar :)




ok inilah rumah panjang...best tau..
me masa mula2 sampai sini dah mula rasa ketenangan dahhh..
siap ckp kat dorang..nak buat rumah mcm ni kat shah alam..
besttt nye..
sejuk je ok...
damai...
senyap, sunyi...jauh dr kesibukan...( apehall skema je ayat aku ni?)





layannnn =)



ehh terbalik lak..ni gambar masa kat dewan tadi,,




antara barang yg ade di muzium tersebut.
agak lama ok..
banyak sebenarnya pic yg di ambil..
tapi sumpah dah tak larat nak edit and letak sini..
buaian dulu2 pun ada..tau..tau

koramg datanglah sendiri and alamilahhhh...cewahhh




masa ni nenek terangkan salasilah keluarga yg menetap di rumah ni sehingga ia bertukat menjadi muzium.




tekun ye anak2 murid..bagussss






tempayan...i like..
dalam byk2 benda aku suka tempayan..
tak tahulah kenapa..
even if makan kat YANKIS HUT ,BANGI pon..(sape pnh mkn sini)
kompem aku amik tempat makan yg kene basuh pakai air dr tempayan..
tersa mcm dulu2 pulakkk..hihih



ko jangan main2..kat sini pon hade papan jalan ok..



ok selamat tinggal , kami nak jumpa orang utan pulakkkk ~ babai..
haishhhhh rindunya nak ke sini..
very the DAMAI ok...
me nak tinggal kat rumah panjang ni boleh tak???
tapi if boleh nak sebelah dgn pavilion..ahaha..
cont past 3~

3 comments:

omey83 said...

i tak pegi pun museum tu..macam best je..brape ari stay s'wak?

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

omey: stay srwk 4hr je..huhu..

gurLuvpink said...

statement trubok ikan masin...opsss..=)