Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 3, 2012

Krabi 1.3 : Phi Phi island

Helloo gorjes ..

Sorry bebanyak utk kurangnya menulis entry sejak berkahwin nih. mood blogging tak sampai. kah kah.plus baru habis bertandang, dan baru balik dari Sgpore. haha

aku rasa semua yang berkahwin mmg akan ade hilang mood kot. hhhaha.
di takbah dgn aku berkira-kira nak review wedding dulu or honeymoon dulu?

If review wedding? aku mmg tak pernah lupa, so aku decide review krabi dulu eh, sbb benda ni aku akan lupa unless ada orang nak bawak aku g Krabi lagi. besttttt woahhhhhhhhhhh.

actually lepas review bab makanan di Krabi tu, kan aku tengah Majlis Tandang di Kelantan?
Sanding kat shah alam pon tak review, ade hati nak tempek pic tandang? kim salam. hakhak.
So mari kita terujakan diri dengan ilmu tentang Krabi. Hoyeahhhhhh.

Siapa akan ke Krabi January ni?
Ok antara aktiviti palinggggggggggggggg best seumur hidup aku adalah tengok Pantai yang GILA cantik sampai tak tergambar dek kata-kata. hah, Jernih ! Bersih, Hijau...
walau mak tak suka Pantai sebab tak reti berenang, tapi kalau bajet nak honeymoon harusssss ada pantai gitu kan?

*Ko slalu merepek kan pompuan? orang panas hati doh baca mukadimmah ko !*

Baeekkkkkkkkkkk ..Ampun ampun.

Ini Pakej Island hoping aku cari di Krabi saja. takde keje aku nak cari dari Malaysia. dasarrrrrrrrr...
1st day sampai terus berjalan ke area Aonang, deretan kedai yang banyak gila agent yang jual Pakej Island dengan harga yang affordable. tapi haruslah kene pandai tawar menawar. sebab kalau kau dok diam, je dengan muka redha? mendapat lah kau bayar harga mahal dari orang lain =p
mengerti???





So masa mula-mula review blog bbf, aku nampak banyak yang main amik je mana2 agent yg bagi harga ok.
Masa jalan kat aonang, kami teruja nak pergi pasar malam.
sudahnyeee.. tah kemana-mana pakej tu. balik dari Pasar baru teringat the next day punya aktiviti belum di beli. hah padan muka.(kau ni dah kenapa?asik bg mukadimah?) AAK =p

so akibat kepenatan lalu kemalasan melanda?
Aku jalan selangkah je depan Hotel sendiri. Ada satu money changer, and belakang tu ada satu Agent

AONANG SPEED BOAT TOUR. besebelahan kedai kedai.
di ulangi sekali lagi nama hotel saya : ANANTA BURIN RESORT !

so pakej tu di beli di hadapan hotel sahaja. sekian.

Daily Trip, harga yang diberi 1800bhat seorang, full pakej.
dia bagi harga 1300bhat rm130.

aku mintak tawar jadilah rm120 = 1200 bhat.ada aku kesah if korang dapat lagi murah? kahkahkah.
aku kaya *amboiiiiiiiiii riaknya* padahallllllllllllll ko takde duit kan?

meliputi :


  • Transfer from hotel ( ambik hantar) dengan selamat dan jayanya.
  • Speed bot tour bukan naik long tail.
  • ada 8 tempat menarik : LOHSAMAH BAY,PILEH BAY,MONKEY BAY,MAYA BAY,VIKING CAVE,PHI PHI DON ISLAND,HIN KLANG, BAMBOO ISLAND,
  • Lunch, buah, air mineral unlimited, and fresh orange.
  • Mask, snorkel
  • life jacket
  • Entrance fee & Insurance
  • first aid kit
  • Aktiviti yg boleh di buat? sight seeing utuk orang tak reti berenang mcm haku. snorkeling,swimming. oh i like word swim swim swim =p , pastu korang boleh relax,exploring dannnnnnn bergambar lah. ape lagik? 
  • Jangan lupa bawa towel dari hotel, kamera, bag kecil yang berisi biskut oreo, asam jambu,gula2, minyak angin, in case ko pening2 lalat macam aku. haha.

Awal2 dalam bot dah di beri penerangan, korang dengar lah, dengan dialek thai english nye. layan kan haje. and please hafal quot ni dari tour guide : PLEASE DONT LATE !!! IF NOT SEE U TOMORROW !!!
( dengan sebutannnya? : pelis dun let,,pffff not, si u tomolo)

* ini merujuk kepada masa yg dh diberi di setiap pulau dalam 40 minit. so kalau lambat? pandai2 lah korang. 

kahkahkah


Ini budak sangat comel, aku memang aim dia sorang je dalam bot. oh oh btw, dalam bot semua omputih, Kau je tak berapa nak putih =p
* aku ni mmg ada jodoh dgn budak ni, sbb dari nak ke bot, aku tgk dia, dlm bot tgk dia, even dah 2nd , 3rd day pon aku mesti terjumpa dia.
fezal lah yang banyak perasan budak seko ni. dengan harapan aku ada anak kenan macam ni... ewahhhhh !!
*tangan di bahu mata ke atas =p
pastu sambil pandang muka laki sendiri? 
kahkahkah



BAMBOO ISLAND : nampak tak mereka buatpa? tah iye-iye je, sorang minah saleh ni jerit2 kata nampak ikan nemo?? beria dia cite dgn kawan dia. nyampah haku ( ini ayat-ayat orang yang menjeles sebab kene dok jaga bag laki) cissssssssssss.






Kau ingat aku kesahh dengan pantai cantik laut membiru? nah haku makan asam. eh asam lagikk??
*sila jangan gosip.


Okeh masa ni tak tahan, sumpah, rasa nak terjun.sebab masa ni dah start geram apesall air ni cantik sangat? pastu bajet mamat2 omputih yang berenang tu selamat kan aku. hakhakhak.

*itu contoh long tail okeh,aku takmo naik bot ni, ade yang terdampar di persisiran pantai kangggg. dah la maha lemmmmmmmmmbap.



VIKING CAVE.

tahu takkkkkkkkkk betapa cantikkk??


Lunch hour dalam pukul 2pm macam tu, cepat or lambat bergantung kepada kelajuan bot ko, and kepantasan  omputih dalam tu masuk bot cepat. haha.


* info tentang lunch : kita semua, kita dan kita, yang naik bot merata2 tu akan lunch di Phi Phi don. makan Nasi putih ade tomyam ayam segala. bak kata tour guide its halal. sbb tomyam pon seafood, then kat phi phi don tu adalah perkampungan ye adik2, so ade banyak shop yang menjual pelbagai barang dengan harga yang tak boleh blahh laaaa. jadik? sila lihat dan mimpi di malam hari saje. sekian.




MAYA BAY,

ini pon antara yang aku suka, pasir putih, cantik nak mati...


Sawadikappppppppppp.
sila abaikan minah thailand tu, kasik can lah =p






HIN KLANG : Masa ni open snorkeling. pastu adalah orang yg gatal baling roti time ko berenang. datang la ikan tu menggigit. Kau nakkkkkk? silakan lah.tak koserrr aku. haha
Fezal masa ni dah hilang tah kemana, berlagak taknak swim swim ( eh sedap nye ayat swim ni =p)
dekat dengan bot, gasak hang lah, aku snap pic orang lain. haha.

Okey. harap maaf atas susunan gambar yang tak berapa nak cun tuh, tak mana2 tah pic nye, haku dah malas nak upload bebanyak, kang muntoh hijo korang tengok pic aku nak seksi seksa kat sana.

Actually ada lagi satu pakej island , yang aku tak amik or teringin nak amik. Gilaaaaaaaaa?
yang ni pon dah makan masa seharian okeh, bot hantar balik dalam pukul 5pm, mana datang nak sambung?
Tapi aku bagi jugakla option utuk korang pilih? *bajettt macam agensi tu aku punya) kahkah


Selain PhiPhi Island?
ade lagi 2 lagi Pakej iaitu Hong Island dan 4 island.
Selalunya orang ambil 4island tu, maknanya  hari ni ko pergi Phiphi, esok kau pergi pulak 4island.

4ISLAND  ada : Chicken Island,Tap Island, Poda Island Phra Nang Cave. harga yang ada dalam pakej ni 1200bhat, = rm120 jugak.

* Chicken island aku nampak ms odw nak balik, jadiklaaa, ade gak pic, haha.alaaaa if nak bygkan? korang tgk ayam, ha cenggitulah =p

Hong Island : Ko carilah sendiri, kahkahkah.

*sumpah masa tu aku tak larat dah nak buat aktiviti laut,dalam otak asik pikir nak makan tomyam,ade dadah hape?pastu. sbb aku dah tak sabar nak naik gajah esoknye. haha

dah paham?puas hati?
aku yang tak puas hati sebab tak sentuh langsung air kat sana. basah pon sebab terkena percikan air masa dalam bot je. haha. kesian.

Tapi yang penting, puas hati gila dari segi Kepuasan ( ape jadah ko ni? kejap puas kejap tak puas? swim swim eh? eh? sebab, Krabi sangatttttttttttttttttttt cantik.



Ok bai.










7 comments:

UyaRayza said...

Suke ayat 'aku kaya' tue hahahaha..xpe kite byk duit so x perlu mention korg dpt murh kan hahahah..ok skt perut dh gelak..I x sbr nk ke krabiiiiii!!!!!

~~Miss iLa~~ said...

Nk lagi..nk lagi...hehhehe;)

Miss Sorbet Purple said...

Uya : tak berapa nak kaya. tapi aku propa je tuh. haha.

Miss ila : baik nanti saya bagi lagi dan lagi

LisaLisut said...

apsal aku br bc review kau ni wei. termiss la pulak.. i rs 4island tu xbest..sbb chicken island tu bole lalu sebelah n tgk cmtu je bentuk ayam je pn.hahaha. hong island myb ok sbb berkanu kt situ.tp jauh ya hamattt kau tgk map. james bond pn lawa tp jauh n pricey gak.cer tgk balik price. phi2 ni jela yg affordable pn.huhu

ko pn sama mcm aku tak terjun snorkel? hahahahaha.at least kau makan asam hilang pening. aku dh tau mabuk tp xbawak apa pun. minyak cap kapak pun takdak. pening lah duduk ats bot lama2.baik terjun je laut sbnrnye.frust gile xreti swim :(

Miss Sorbet Purple said...

Lisa : aku br up entry tu tgh malam td. haha
btw rugi kan sbb tak mandi? perghh rugi rugi rugi. nak cakap krabi best gila. cantik nak mati. sekian

amy fahmi said...

krabi, wait for me. 14 feb nanti i mai ya. makan tomyam banyak2 sampai meletopss

Miss Sorbet Purple said...

amy : silakan lah. jangan menyesal tak makan =p