Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 14, 2012

Mabul Island : Intro

Seronok tengok Vanila cekelet?? =p

Wah wah wah.... kemain sorang2 eh, suruh aku review cepat2? korang voley bantai tengok Vanila cekelat la? sirap bandung la? ewahhhhhh.....
Nasib aku tak penah layan cerita tu dr awal. so tak berapa TERINGIN sangat la nak tengok =p
maaf kan kami =D

Sebenarnya dh takde idea nak menulis and review tentang Mabul. voley? aku takde idea langsung nak mula dari mana. kalau boleh biarla ia tersimpan dalam memori daun pisang.


Apa yang korang nak tahu eh? cer tinggal komen sikit. sebab aku sangat blur tak tahu nak cerita apa.
Tapi, tak nak hampakan korang *puihhh* aku cerita lah sikit ok. =D



'

Ini linda laki bini. belum boleh kategori as kaki jalan sangat, sbb mereka ni pon bukan berduit sangat. berjalan sebab saje-saje. voleh? linda tu tak suka langsung aktiviti laut, tapi sebab melayan kan si laki nye yang suka kan pulau. Kita layan kan hajeee. 


Mabul tu atas cadangan Faizal ok. takde kaitan langsung dengan aku. booked tiket thru Air Asia (as usual : now everyone can fly *

Our return ticket for two : RM180.00 direct Tawau.
Kenapa tawau? kenapa bukan KK? ouh dari KK kalau nak ke mabul, pinggang kau dah selamat patah da. mendapat lah naik bas KK to tawau 10-12 jam ok. mampu? kalau mampu. pergi beli tiket bas dari KK. see u at Tawau. then sambung ke Semporna lagi 1jam perjalanan =p

Flight dari LCCT jam 6.45am. sampau  di Tawau jam 10.20am. Perjalanan mengamnil masa 2jam 40minit.

Mabul = KL to Tawau to Semporna to Mabul. get it?




Awal-awal dah pre-booked segala makanan. ini sandwich enchik. aku makan Nasi green chicken. and air sekali. dalam bag sumbat sebarang dua asam, gula-gula, coki (bawa secara haram. haha. *elehh mcm tak penh buat*. 2jam 40 minit tu bukan sekejap tahuu? pejam celik pejam celik. tak jugak sampai. penat tido dalam flight je.so baik buat aktiviti makan.




Welcome to Tawau Airport. Nothing kat sini. hehe. so moh le kita teruskan perjalan ke Semporna. =D
Btw, segala pakej kami dah beli masa MATTA fair di KL last year on october. Kami tak familiar langsung tentang Mabul. men-review pon tidak. Malasss, sbb ni bukan aktiviti aku.  Cuma ada tanya kawan yang pernah sampai ke Mabul. Katanya ade dua pilihan je.

MAHAL or MURAH. takde yang sederhana. ok paham semua?

Mahal = Sipadan Water Village, Mabul Resort
Murah ( dlm kategori murah tu tak murah tau, sbb still mahal pada aku) = Scuba Jeff, Sea horse, Uncle Chang etc.

So, masa ke Matta, lalu Sabah Tourism, Kami terjumpa Abg Pat, dari Equator. dia yang bagi kami brochure tentang Mabul/Kapalai island. and tempat yang di suggest adalah SEAHORSE SIPADAN SCUBA.(ini kategori budget accomodation tau)

Pakej yang kami dapat dari harga asal rm980 terus jadi rm699 per person 4d3n. so darab dua?
RM 1398 kan? Stay 3malam = rm465 semalam. *koma*

So apa yang murah nya Mabul?? takde yang murah ! ngahahahahaha.
Pakej RM699 tu, include makan,stay,snorkle, bot trasfer. ok lah kot kan?





Dari airport, dah ada van tunggu kami, kene bayar rm100 ke Semporna ambil masa perjalanan dalam 1jam 15minit. So total airport transfer to Semporna RM200. *duit lagi*. haha. Lalu pon kawasan yang boring which is ladang kelapa sawit. so aktiviti tido sangat lah penting sebab nak bagi energy ok.




Sampai Jeti semporna, kami di bawa ke opis Seahorse. ade form nak diisi.masa tu air dah nak surut. sebab jam dah pukul 1. kami terpaksa pergi Jeti di area tampi-tampi. Hujan dah turun masa tu. air memang da surut. so terpaksa kami duduk sekejap di Jeti , and amik lunch. since nak teruskan lagi 1 jam perjalanan ke Mabul Island. *pheeewww*




Nampak awan tak adik-adik? ye -ye kami nampak.....

Bagusssssssssssssssss !!

Dari jam 1 membawa ke jam 3 petang. baru kami dapat naik bot. air pon tak berapa naik. tapi sebab teruja punya pasal. arghhh persetan kan itu semua. aku tak sabat nak ke Mabul hew hew hew.
Mari teruskan perjalanan 1jam itu. ade sape-sape boleh kira total perjalan ke Pulau Cantik Mabul ni? Haaaaaa macam azab kan? serius dah penat sangat masa tu.



Itu pulau Mabul. Small pulau. pusing-pusing situ jugak. hehe.Sebelum sampai dah tanya owner Seahorse tu. Ade kedai-kedai tak kat sana. beria dia kata ada. boleh shop shop.aku pon tak paham istilah shop shop tu.
Bajet boleh shoping macam kat Krabi??? Phuket?

Noooooooooooo. Nehiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Its ONLY you and hubs and Pulau. !!!!!




Masa dah atas bot. Teruja dah dah jadi lain. Jadi terlampau teruja sebab airnya sangat lahhhh hijau kebiru-an.
So dah boleh bayangkan macam mana Mabul (antara Pulau Cantik di dunia).
Asik senyum je dalam bot, sambil tu tangan dok kuis kuis air laut biru tu. punya lah tak sabar. sekali dah sampai??? Ini lah Mabul nya.???

again :

Its ONLY you and hubs and Pulau. !!!!!



.ingat???

Youuu, youuu, youuuu, hubsss hubssss and Pulau Pulau, Pulau *nada bisik-bisik*

One word? Romantik ! itu je lah. haha.
Lepas tu rasa, best kalau dengan hubs. tapi lagi best kalau orang buat aktiviti ni by group. serius. sebab air dah depan mata. jernih.nak terjun? ko tenggelam ke ko berenang ke? memang nampak okkkkkk !.

Penyu selamberrr je swim swim depan mata aku. dah nama jernih. Ikan pari pon aku nampak. ha kauuuuu.



Ada kawan tanya tu Pool ke? laut?

Aku rasa Pulau Kolam Renang boleh??? HAHA. 

nahhhh hebat kan Mabul? Cantik memang cantik. Masa mula-mula, cuba nak sesuaikan diri..... amik masa 1 hari ok. sebab aku ni jenis suka berjalan. masalahnya. Mabul tu cuma ade perkampungan kecil orang bajau. takde lah kedai hebat2 pon. setakat kedai runcit je. sampai satu tahap, aku shopping kat kedai runcit tu macam shopping kat Tesco okkk. semua benda nak beli. at the same time rasa, macam dapat membantu penduduk sana. barang dia a bit pricey lah.

yelah bayangkan barang di bawa masuk dar darat ke pulau? 1 jam? haaaaaaa sempotttttttt.





Masa dah sampai, geng seahorse water homestay *nak jugakkkk nama water tu* baru lepas habis diving di area Sipadan. so masa kami sampai, Bilik Full. voley? Dah full habis aku nak stay mana???
Ada 1 group extend stay. so kami di beri satu bilik di Hayati Inn.

Oh lupa, masa sampai, semua dah nampak ramah. semua dok datang salam aku ni. hehe. so terasa macam berada di rumah sendiri. Itu beza nya stay bajet homestay. dengan yang mahal. =p
Since hubs mmg datang nak Snorkle kat mabul and Kapalai. at the same time dia cuba Diving (Discovery)
so kami tak kisah pon duduk mana *padahallll menangis menjeles tengok org stay Sipadan water Village*
KAHHHHH ! 







See you next entry.=p
















13 comments:

Alia.A said...

hehehe. so fast. tapiiiiiiiiiii, quite pricey jugak! some said, pulau mamutik lagi cantik drpd sipadan. perhaps next time ada $$$ lebih u bleh g situ lg.

i suke tgk laut tu!! rindu turi beach resort. :( tapi tapi, btul lah u ckp, its only u, hubs and pulau. if mmg intend nk romantic and isolate, mmg elok sgt lah tu.

hee. next entry! eceyy. :)

ElyaElmo said...

best2..layannnn entry ni....
cepat skett wat entry seterusnye.heh!

Cik Puan said...

elehhhhh penat konon... blik kelantan pon penat jgk taw! hahaha*mood jealous*

LittleSunshine said...

Wawawa.sgt jeles.geram nyer tgk air kolam renang semulajadi tu hihihi.kalauku byk duit.comfom dh rempit pergi sn.

S.n.Fariza said...

WAH. bestnya :) insyaAllah. cpt next entry

UyaRayza said...

jom lin kite p sane lagiiiiiii..nk jadik duyung mcm maya karin hahahahaha

BLuRpL3 said...

wahh..best gak ye tgk gi mabul ni.hehe

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

linda + shopping tak dapat dipisahkan.. *apa kata u bisnes shop shop kat sana. mesti ramai menggilai pulau mabul pulau kolam renang.

*ingat mabul ingatlah linda

LisaLisut said...

penatnye aku baca perjalanan nk g sana... mmg takkk lah nk pegi time memboyot.time ade anak pn mmg takkk lah. sobs. errr kalau nk isolate dr dunia nk u hubs n pulau je mmg ok lah.tp kalau aku bole mati kutu gak takde tmpt lain.huhu.tp tak dinafikan cantik la laut dia.based on gmbr ko dan tgk tv.hahaha

Cik Puan Mimi said...

benci benci benciii!! jeles sebenarnya..tp xpe lah linda oii..
boleh bekepit 24 jam..lagi best..
tp air dia. masyaAllah jernih nyaaa.

Repunzal said...

Alia.A : I teringin nak pergi tempat u tu, i dah bgtahu fezal. maybe next will be Batam. ahha =D

Elya : i pon blur nak review ape sebnrnya psl mabul ni. hehe.

Tatie : balik KB mmg sgttttttttttt penat if drive. hehe. if fly, hari2 pon takde

Repunzal said...

Litle : merempit ke sana pon voleyyy =p

Fariza : if u love island, u will love Mabul.

Uya : if nak pergi sana, u g ngan fezal. next yr dia akn pergi lagi, amik lesen diving.

Farrah : takde tmpt shopping pon ok. tapi plissss la ade kan kedai mkn yg banyak. so dat boleh lepak. ngahahaha.

Repunzal said...

Lisa : mula-mula boring gila. last2 bile terfikir ttg kehidupan org kat sana? dorang boleh? knp tidak aku try kan? 4d3n tu pon act dah azab. tapi lpas dah seronok..mmg tak nak balik.sbb sgtttt tenang..
udara pon bersih lagi kot. huuuu mabulll miss u =p


mimi : jangan jeles. nanti kita bt trip sesama. ngahahaha