Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Friday, March 2, 2012

Mabul #3 dan #4







PEMALAS !! PEMALAS !! PEMALAS !!



Itu menggambarkan aku. bukan korang =p
hah, nampak? dua entry terus aku sekalikan. serius dah bosan muak muntoh nak tulis pasal Mabul. hehe.
so aku rasa nak stop kat sini. jumpa next entry. HEWHEWHEW.


Tapi macam tak best pulak kan? dah mula tak habiskan? motif???
ok entry ni banyak gambar. lepas tu aku tak letak watermark langsung. sape curi picture aku sunat ! reti?
pastu susunan dah berterabur. fedulikssss. !


Pastu, aku malas nak melawak dah dalam entry kali ni. sebab nak cuba serius.
Nampakkkk?? serius kan? Ini betul2 ni, aku type pon dgn muka serius. nampakk??
bagusssssssssssss....!!


Sape nak baca blog laki den? singgah SINI.



Kenapa kau yang muncul? ok takpe..ini antara keychain yang aku beli kat sana. tahu satu berapa? RM3. mampu? ok mampu. sebab standard price kot? kotlah kaann. tapi aku nak cakap mahal =p

* SERIUS tak????



Beli kat area kampung bajau laut ni. Dia ni suka sangat lalu depan rumah orang tau. pastu usha rumah orang ade ape? (read : dia nak tahu kehidupan org sana) 
 Kau ingat ni rancangan Bersama mu??

SERIUS tak aku? bunyi serius kan?




Toksah lah kome semua verangan nak beli, mahal ya ampun. serius. gelang tu ade yang starting rm20.
Koserrr kita nak beli. Kita takde duit dah masa ni. HAHA.





Picture takde caption boleh? Petang2 air surut, dalam jam 4/5 baru air naik. nanti org2 yang duduk dalam sampan tu suka lalu-lalu tonjol diri depan homestay. Modus operandi kurang pasti =D

Tah ape yang di sodok pon aku kurang pasti.sekian.







Cicah biskut dengan air panas time tengah PANAS, adelah panas hati ! Tapi sebab laut punya pasal, sanggup berjemur amik angin sepoi bahasa,sambil tu hitam kan kulit sendiri. maklum lah Elektrik takde. Nak aku ulang ke? kalau nak elektrik pergi tido SWV??? tak nak kan? kan? so buat paham ye. T_T










Waktu menunjukkan Jam 5.59. and lampu kipas semua menyala. yabedabedu.
terus berlari anak pergi ke bilik and charge handphone. T_T
sadis sungguh. hehe





Aktiviti kat sini, pihak homestay tak tentukan tau. Kita sendiri decide nak buat apa hari2?
Kalau nak snorkle/diving, ade lah bot yang akan hantar. Pagi2 lepas sarapan teman hubs pergi snorkle.
Kami pergi Kapalai.



Itu hubs. di tengah laut area Kapalai. Dia kata, snorkle tengah laut jauh sgt nak nampak Coral etc. so boleh nampak ikan, penyu je. Bersyukur la banggg... kalau kat KL nampak apeee?


Hah minah belakang tu nama dia Viviana, dari Italy, dia lebih kurang aku je. datang mabul teman laki. Voleh?
Eh ade korang tanya sape minah tu ke? HAHA.




Nah bukti time snorkle. air yang jernih membiru.




Pastu masa dalam bot, i sempat snap this !!
Itu Ikan Bilis. Percaya tak?? banyak dan ramai kan?



Penat dah? boleh naik dan kita pulang ke Rumah.





Sampai Rumah, ade sampan tepi tu. anak-laki-bini semua datang dalam satu sampan.




Oh Abe mu jual ketey abe? Bapo tu be?

* Kau ni memalukan laki je tak reti bahsa kelantan tapi nak cuba? *panggg*




Oh rm10 : 3 ekor. Tapi sebab Fresh, hubs nak. So kami beli. hehe.
Dia ade jula lobster jugak. Tapi tak beli. sebab isi sikit. KAHHHH.




Its reallt fresh. so suruh tukang masak kat homestay tu masakkan. kalau kat SWV? mampossss tak dapat. HAHA. kitchen dia pon belum tentu korang jumpa.

*dah start dahhhh*





 Gorengg sajork. Sedap. Manis.




Yang ni boleh goreng keee???

*haaa kat sini dah start dah picture berterabur* Ampunnnnnn.




Anak bajau datang rumah, mintak biskut. Viviana rajin layan bebudak ni. Hari2 dia beli Oreo kat kedai sebelah and tunggu bebudak ni datang. laki viviana takde. sebab dia hari2 pergi diving kat Sipadan. heh

* laki viviana pon aku jaga,sebab tu aku tahu pergi mana*




Esok paginye, hubns ade kelas dengan Instructor kat situ. since dia Verangan nak diving *exploring only*
Kene bayar RM150 (if takde licence)
If nak amik Lesen Open Water. Sipadan paling murah rate ye. RM700 - RM900 dah dapat tak silap.

*kalau silap pon ade aku kesah? CAKKK?*




So bermula lah journey hubby dekat area SWV.
According to them. area tu memang banyak penyu dan Nemo, since memang ade sebuah Bot dan rumah yang SENGAJA di karam kan. supaya haiwan tu duduk kat situ. 



Hubs test GAS.



Ok dah ready, terjun dari belakang ye.
Masa hubs dah terjun ke bawah, i masih boleh nampak samar2 kelibat hubs, sebab air nye kan jernih. and even TANPA diving pon aku boleh tengok Penyu la weyyy. haha.

Selamberrrr je penyu tu tonjolkan diri kat tepi bot.
Hubs kata best gila, sebab nampak banyak Ikan tah ape spesis dan penyu besar. and dia cakap lagi kat masa dia turun bawah dalam 12-14 feet, sebenarnya kat bawah ru ramai gila orang.

boleh bayang tak??

*kesian aku, cerita pon nak kene dengar cerita hubs.  sadisss*






Dah balik. Pose nak bajet je dengan life jacket tu.
EHHHHHHHHHHH aku snorkle jugak la. tapi kat area belakang tu lah. ngahahaha.
adelah ketam and ikan 2/3 ekor.




Habis tu kering kan badan sambil menghadap laut.

Well as i said

ITS ONLY U, HUBS AND LAUT !

hadaplah hari-hari sampai muntoh. Tapi sebab dah last day. harus la feeling2 sedih.




Gambar lompat memang wajib dalam simpana dia ni,





UMIA AIDA in the house uolssss =p




kbai.





*my advice, if nak datang Mabul, bawak lah makanan ringan bebanyak. haha. sebba kat sana mahal jugak. sebba takde kedai proper. diorang angkut barang hari2 dari mainland.
  • Mabul memang best untuk honeymoon, berdua dengan hubs, tanpa gangguan. sebab kat sana Nothing! tapi kalau ada anak etc, toksah la, susah sebenarnya. walau ade jugak fam yang pergi bawak baby.
  • As usual, for any pakej yg uols dapat , pliss bargain. tapi i punye tu kira paling murah dah.untuk homestay atas air, bajet mcm kan berada di SWV. KAHHH !
  • Err, i boleh cakap, ni kali pertama dan terakhir i g mabul hehe. tapi bukan utk fezal, sebab dia gila enjoy kat sana.
  • Takde apa yang boleh di shopping kat Mabul, ade kedai kat SWV, bapak mahal, satu fridge magnet rm15? Padiaaaaaaaaaaaaaaaaa........?
  • Akhir kata, perggilah MATTA fair kat pwtc this month. sekian.














9 comments:

Nini Mohd said...

best jugak mabul ni ek.
even xde tempat shopping, tp tempat dia cantik.
airnya biru + jernih giler.
blh consider utk pegi holiday @ honeymoon nanti. hehee~ ;)

fira. said...

bile bace entry ni baru aku terfikir.. kalo tetibe duit terbang ditiup angin kt mane nk cucuk? hehehe.. ke ade atm?

Mr & Mrs Chenta to be said...

haha.. sang kurakura tu pun kita dpt ms opismate pg mabul.. comel..!!

Nurhayati said...

menyampah menyampah menyampah..
rasa malas nak bukak nlog ni lagi..
sbb mejeleskan diriku..
korang ni asik gi jalan jalan dan jalannnnnn je keje...
TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

Repunzal said...

Nini : honeymoon berdua dgn hubs oklah..romantis

fira : electric siang pon takde. celah mana nak hidup nye machine ATM tu?

Mrs Chenta : Kura2 tu je paling comel

UyaRayza said...

cantikkkkkkkkkkkkk n i jeles voleyyyy..air membiru nampak bintang tuee adalah sangat ohsem okkkkk..n nak ketam n udang tueee..nk p sane tp mahaiiiiiiiiiiiiiii...ok tggu u buat review hong kong plak..keje aku meleleh air liur je la kannnn hahaha

Syima Syaz said...

utk org yg tak reti berenang mcm i dgn syazwan..... PD sudey....hahahaha

LittleSunshine said...

Cntik n terbaik

Fazlina Zainudin said...

i tengah jalan-jalan kt blog u ..anyway. best gila post u pasal mabul ni...n i lovee beach so much...sangat cantik mabul ni...ahhh teringin nye nk pegi Linda!