Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 4, 2012

Hong Kong - Part 1.1









CAKKKKKKK ??? !! haha.




Lama tak tunggu ai update? well, maafkan saya penunggu gua. Kerja yg bertimbun selepas pulang dari bercuti tu perkara biasa, a week after balik pulang kampung enchik suami. Jadi semua benda tergendala gitewww =p


Baik seperti yg dijanjikan, ini adalah review pertama tentang Hong Kong.
Ai buat ni kira paling simple lah ye. *maaf atas picture yg agak banyak, ateee cerita takde picture apelah jadinye ye dak?*





Sebenarnya, Trip ke HK ni adelah tetibe. at 1st kami bercadang nak ke Korea. tapi since masa promo tu tix ke Korea adalah bapak mahal. So hubs tukar kepada HK. Takde idea langsung pasal HK, semuanya berpandukan blog orang. 10x mintak quot from agent, 2x masuk MATTA nak cari pakej include makan+hotel, last-last we decide buat Backpack sajork.Booked Guesthouse directly and Jalannnn =D. So masa Matta cuma dapat beli tix ke Disneyland HK dan Ocean Park dengan harga super murah. we save a lot.


Kalau cakap pasal HK, ai memang terbayangkan Disneland yg kecil tu je.
Selebihnya of coz lah shopping kan? Since our trip ni almost 1 week. so memula kami ade decide nak masuk Shenzen or mungkin Macau. Tapi nak buat camno. berada di HK jauh lebih indah dah bahagia =p
Aleh-aleh tak masuk langsung mainland. bhahahaha.

*perasaan kagum dengan HK tu membuak-buak*





As usual, AirAsia *kakidelay* menjadi pohjaan hati akak. Our tix for two return adalah RM1k, include luggage. No Makan, No hot seat *badankucramp* dan pejalanan 4jam tu berjaya ku tempuh dengan keadaan loya-loya sambil bau minyak cakp kapak. dan tido-dan tido, makan, membebel kenapa teruk sangat pilot tu bawak flight.lol.


Sumpah wehhhh, perjalanan ke HK dari KL, adelah nightmare. Aku tinggal nak muntohhhh kat muka orang je rasa. Loya tu jangan cakap la. sikit2 cuaca tak elok. sikit2 gegar sana sini. T__T
Fuhhhhh sikit2 pandang muka hubs kat sebelah dengan harapan


"Abang kalau ape2 jadik, ai tak tahu berenang.so tolongggglah selamatkan ai dulu" 






Kami memang selalu beli food last minute, tapi taklah mcm last minute nak pergi HK ni. Packing pon esok nak fly esok jugak baru start habis packing. Ai bawak sambal bilis kering, roti, biskut blablabla sebagai bekalan, in case kelaparan tak tahu mana nak cari makan.
Same goes to food dalam flight sebab last minute sangat, hubs terlupa buat additional req, terpaksalah bayar rm30 untuk sandwich per set, dan Green Curry Chicken rice untuk santapan perut ku. =D
*kaya kau toni*


Aku kalau kat darat...mampos aku tak bayo beli sandwich rm15. HAHA.


After ding-dong-ding-dong dalam flight yg macam nak runtuh bunyik dia, we safely arrived at 6pm di Chek Lap Kok International Airport, Hong Kong yang terletak di atas sebuah pulau uolssss.

Hadeeeeeee????





Bile dah sampai haruslah follow orang, dalam flight hubs sempat berborak dengan local HK, dia suggest us few tempat, and cerita serba sedikit pasal HK, so taklah blurrr sangat. Kata berani sangat buat Budget Trip macam ni kan? Backpack bagai *taklabackpacksangatkalauadasatuluggagebesar*. Sooooo now rasa kan !


ENJOY YOUR HOLIDAY


Naik Train Express dari Station sini ke tempat imigrasi. Masa ni dah start kagum. Gila Besarrrr, canggih, and and sangat efficient uolssss. Kaunter Imigrasi ada lebih dari 50kaunter, dan ade lebih dari 50 barisan jugak. each point tu akan ada staff yang jaga to control the trafic kat Kaunter area.  


Lepas tu sangatttt Laju diorang buat kerja.sebab terlalu ramai umat manusia kat HK nih. so semua benda kene cepat.




Boleh nampak the huge airport?





all ROLEX !!!! mampu???






Ouhhh sementara tiba turn , harus ku snap muka loya-loya sendiri. Bajetttttttttttttttt sangat muka tu kurus kan?
Teknik senyum je tuh. tengok badan? Badakkkk sangat okkkk.







Imigration Caunter. Boleh nampak betapa banyak kaunter dan umat manusia?






Lepas Imigrasi, keluar je terus nampak area collect luggage. Masa ni mata melilau sana sini cari sign - BAS.
Dah la tukar duit kat Msia, takde seko pon yang bagi small note. semua jenis bagi 1000hkd = rm400.


Takkan nak bayar tix bas, rm400? nak kene maki?
So terpaksalah beli sesuatu, and hubs beli fries dan fresh orange kat Burger King. dah dapat small notes, melilau lagi dok cari sign Bas. so o that time we do expect of coz lah kat luar airport kan?


So jalan lah kami ke luar.  





Masa nak keluar dari airport akan ade Tourism Kaunter kan? So do collect all brochure, maps, train schedule dll, supaya senang malam nanti boleh study. HHAHA.



* Maaf takde gambar yg jelas busstop*


We finally jumpa Kaunter bas, after dah tanya few quest. Then dia tunjuk tempat yg patut kami ambil bas. Kami cari Bas bernombor S1 or S64 ke stesen Tung Chung. untuk ambil MTR ( Mass Transit Railway). tix yg dikenakan 3.90hkd.


Ini stesen MTR terdekat dengan airport. Malas nak naik taxi, sbb sure mahal.koserr nak bayar rm50, utk perjalanan less than 15minutes. dan kami memang sengaja nak kendong bag yg maha berat tu naik bas =p


Sampai-sampai di Tun Chung, terus ternampak sign CITYGATE OUTLET *sama macam JPO*. wohoooooo. kat sini rupanya.
dah terbayang dah few outlet yang nak singgah masa balik nanti. =p




Ok tujuan naik MTR ni adalah untuk ke Cosmic Guesthouse, Nathan Road di Tsim Sha Tsui area.Inilah tempat tido kami. Tahu tak hotel kat sini super mahal. semalam untuk standard room di hotel Holiday Inn adalah rm700? Ko gila ape? Baiklah duit tu aku buat shopping *cheapskate*


Dan guesthouse kami ni pon harga tak kurang hebat. a small room tu start from rm140 semalam okkkkkk!
Takpe urut dada- sabar-sabar.

I berkali-kali ckp kat hubs i nak pindah masuk holiday Inn, tapi hubs tanya balik. if it worth of rm700 than we can eat halal food time Bfast. proceed, if not? sila selesa dengan Hotel kami. Sadissss 
*wahhh nak jugak sebut hotel*




Dari MTR Tun Chung Beli direct ke Tsim Sha Tsui. and itu total tix hkd39 for single journey-2 orang. dalam rm18. So nanti exchange ke Central. dan amik MTR ke TST.


Lepas stesen Tun Chung, adelah stesen  pertukaran ke Disneyland. so masa ni dah boleh nampak sikit2 dah kemana arah tujuan ku. bhahahaha.



Yeah dah sampai TST area. ade banyak Exit tau, since MTR kat HK ni sangat besar. dari jalan yg aku keluar ni, kalau masuk exit lain, dah boleh sampai sogo, kalau exit D boleh keluar kat Coach, Prada, area.
a lot of shop, a lot. yang kagum nye setiap exit MTR tu, kat mana2 stesen sekalipon, emmang akan ade mall. and gust what. kat HK sahaja ade 7 butik Louis Vuitton, Prada, Miu Miu, Gucci. blablabla. all luxury designer.


Haaaa bayangkan.....


Tugas pertama mencari Our building. Actually takla teruk mana pon our guesthouse still boleh consider sbb, ade wifi, bersih, access card, security tu terjamin. even the building tu will be monitor every 2/3 hour.
So takla seramm sangat stay situ. end up sampai last day aku stay situ, sebab memang balik dr berjalan sakan tu pon dah masuk jam 11mlm. balik hotel mandi, makan, tido. the next day seawal 6am dah bangun and bersiap. hewhehwhew.





Malam tu lepas check-in, terus keluar and berjalan sekitar TST. Jalan punya Jalan saje nak biasakn diri dengan kawasan supaya tak sesat nanti. hehe. turun naik mall, masuk keluar butik. HAHA.


My area, sebijik macam area Bukit bintang, KL.
Depan building our guesthouse pon berlambak mall, ade Clarks, H&M, Giordano, Esprit
dan paling best tengah jalan2 ke area Harbour City, Kami jumpa few halal restoran yg served halal food, macam kebab, Ns beriyani, dll.


*kuterkenang sambal bilis yg dah dibawak jauh dr Msia*




Batakkkkk datang HK, macam ni lah, kalau kat KL tak de de  kau nak bergambo berlatar belakang kan Coach, Prada segala... HAHAHA





Kami singgah 7eleven. beli sebotol air mineral rm10 sebotol. *koma*
dan-dan tu teringin nak fresh juice. secawan kecil adelah rm7. dalam hkd15

bapakkkkkk mahal duhhhhhhhhh !



Oh lupa nak cakap, masa kami sampai ni Spring. so cuaca adelah tak menentu, takde lah berbunga sangattttt. is about 22'c normal je macam kat Msia, cuma takla panas sangat menyengat2 tu.
Tapi cuaca tak consistent jugak, hujan rintik berpanjangan, berkabus, dan windy gila.


odw back to our room, Kami singgah sini beli makanan.





Nasi putih hkd20. kira sendiri*
Kami beli Ns Beriyani and Ns Arab. each cost us about rm30. blerghhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Balik makan, mandi, and tgk HBO, then main tenettt. tido.....
sebab esoknya nak masuk Disneyland dah.



p/s : tahap malas aku dah kritikal. serius punya malas, so untuk pendekkan entry HK, ai akan buat review, MTR, halal food, Disney, Ocean Park and few place.Tu je. Ok lah kan?
Tak lalu lah wehhh. loya nak menulis. ngehngehngeh.












*sambung esok. nak tido*















6 comments:

S.n.Fariza said...

seronok !!!
cpt smbung

nurul harnani said...

Ye.. Cepat sambung.. Blog rujukan utk next travel..

LisaLisut said...

mahal gile.tgk price nasi pun buat aku pitam haha

Fazlina Zainudin said...

ha a linda, sila sambung.... nk wat manual untuk next holiday ni..hehe

UyaRayza said...

bestnye linnnnnnn...seronok dpt laki yg ble layan kuat berjalan tau...ok nect pleaseeee

cha said...

mahalnya air moneral. klau pg singapore pn i dh bising mahal cmnela klau i pg HK haha harapan :p