Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 6, 2012

Hong Kong - Part 1.2 - MTR ( Mass Train Railway)



Holla Holla...


**************



Amacam best tak entry sebelum ni? hewhewhew. Act entry tu tak best, Tapi Hong Kong memang best. HAHA. Ok sepatutnya ai review hari ke-2 kat sana kan? Lpeas dah bangun tido blablabla. Ada satu insiden dalam bilik. which is, aku boleh menagis tak henti2. masa tu dah start rasa arghhhh HK tak best, HK tak best *tetibee* padahal takde kaitan.




Tahu tak? sambal bilis kering yang aku bawak all the way dr Msia tu, tumpah minyak???
Demmmmm You, and yg jadik haru bile minyak tu tumpah habis kat semua baju dan shirt aku.
Terima Kasih lah !! masa tu dah malam, celah mana nak pergi shopping baju saluar? dah la memang bawak  very limited shirt and jeans. percaya tak? aku bawak 1 jeans, and 3/4 pants, 1 cardigan, 4 shirt only? and all kene minyak??? arghhhh stress tahu?
 Apelagik? Berjujurannnn airmata, bile mengenangkan *mood:aisyah* panggggg.



So kalau nampak aku ulang tayang baju tu pepahamlah ye. lol.





Pagi-pagi dah snap picture laki bini. harussss, wajib tu.
So now , ai bukan nak cerita pasal sambungan cerita tak berapa nak sedih tadi. agagaga.
Ai nak bagi infor tentang MTR. Yes, kalau pergi backpack/sendiri tanpa agent anda berpeluang menaiki MTR dan berjalan sakan, tanpa ada limit waktu. bahahaha. and pakej tu merangkumi jugak sesat di darat? sesat di dalam subway. sebab banyak sangat exit.



Tips : rancang perjalanan lebih awal. Sebelum or a day before pikir dulu apa yang korang nak buat if menggunakan MTR. sebab harga setiap stesen tak sama. and total up mungkin jadi mahal. So apa yang korang perlu buat adalah : Rancang ! Plan nak ke mana. Berbaloi ke kalau beli Tourist Day Past?



Hari ke-2 kami berbaloi beli Tourist Day Past, sebab kami naik MTR, sampai berulang-ulang.
Harga bagi Tourist Day Past ni : HKD55.
Unlimited Travel on MTR for 1 day.
kecuali ? : pandailah korang baca syarat tu ye.




Ai still belum nak cerita kemana kami pada hari ke-2 tuh. HAHA.
I nak cerita pasal MTR. *ulang ayat* feduliksss.





Lepas dah beli ticket single journey ke? Tousrist day pass ke? or ape saje pass la kan kan?
Alwayssss refer to this map. Dalam map mcm gambar kat atas tu, consist of semua tempat yg WAJIB korang pergi kat HK, and at the same time korang memang boleh plan perjalanan korang. sebab setiap tempat berbeza aliran MTR, dan berbeza Exit.


Dalam tourist day past yg kami beli tadi ada MTR map dah disediakan so, always refer , so korang takkan salah memilih. Stesen paling besar yg menghubung kan semua aliran adalah Central stesen.







@ central stesen, so masa ni nak pergi ke Lantau island > yang menempatkan Disney, 360 ngong ping,City Gate Outlet, Bas ke Airport. airport terletak di pulau yg lain dari tempat kami tinggal .


Hong Kong ada banyak pulau tau. Tempat kami stay tu berada di kawasan Kowloon, then ada Hong Kong island yang menempatkan >> Ocean Park, Wan Chai (muslim canteen food). ada New Territories yg bersebelahan dengan Kowloon area tadi. dan cover area mainland nak ke shenzen. nak ke shenzen naik train 40min je ok. Pening??? ok dah benda ni tak payah pahamkan pon. buang masa. KAHKAH.








MTR @ hong kong. the most efficient railway in asia. (aku baca somewhere dalam buku tourist tak silap)
memang sangat efisyen,laju gila. Tren akan tibe setiap 2/3 minit. if korang terlepas train? alahhh buat2 la tangkap picture mcm aku. elok snap je. next train sampai. KAHHHHH.




Dari central, interchange ke Hong Kong. dan ambil menghala ke Tun Chung untuk ke Disney, Ngong Ping 360. yang penting CityGate Outlet dan Airport. 

Sila google.





 sebelum Tun Chung akan ada interchange tren ke Disneyland, so tren dia mcamnilah rupa

Dalam tren ada orang cakap :


Welcome to the Magical World =p





So di Stesen Tun Chung, Korang boleh shopping, 







at the same time boleh naik cable car. bersebelahan je dua-dua ni.






Masa ni ai tak dapat naik sebab, Hujan dan berkabus. so TUTUP !
stress gila, 2 hari pergi cuaca tak elok. last2 buat aktiviti shopping lagu mahsyukkkkkk. lol






Dari stesen Tun Chung tadi kalau nak balik ke guesthouse kami, kene turun ke Tsim Sha Tsui kan? So laluan yang kami kene amik ialah menghala ke Tsuen Wan.
same je step, still kene interchange dekat central.





Kalau dari pic atas tu, Korang boleh ke sini : 
Avenue of Star. memang dekat dengan area kami tinggal. heh.
so jalan kaki saje. ikot je signboard.




Stanley Market?


Ku tak rasa Stanley ni best. loya dok dalam bus sampai sekarang terasa. ade 36 stesen nak dtg sini, naik turun bukit ok. Gilaaa lama. tapi kalau saje-saje nak jenjalan and merasai naik bus 2 tingkat ni pon ok. dalam masa yang sama boleh la lalu-lalu kawasan rumah-rumah artis. HAHA.

ape yg ada kat stanley? Pasar yg lebuh kurang mcm Ladies Market. Tapi takla besar macam ladies market. Nak beli sutera ke? nak jalan2 saje tengok Repulse bay ke? boleh laaaa....
Boleh la nak buat jalan-jalan, and beli FM. oh tapiiii,  Fridge Maget kat sini tak boleh kurang and takde choice. Beter beli kat The Peak Tram la. walau tak boleh kurang harga? tapi boleh consider for variety and jangan tak tahu ia LEBIH murah dari beli dekat Ladies Market.

so dengan ini saya istiharkan nak beli Fridge Magnet sila beli di :


THE PEAK TRAM. dekat sini ade banyak souvenir shop nak menghala ke Madame Tassaud.
FM start harga dengan HKD10. even keychain pon banyak yg menarik.









Bas ini yg buat aku loya. HAHA.
mungkin sebab dok tingkat 2, dan menghadap cermin. ahhhhh ni semua pezal punye pasal.






Ini lah Stanley Market.



Next The Peak Tram. Paling senang, sebab nak pergi korang cari je Exit A J2 dekat Central station tu. dan Jalan Kaki dalam 10-15 minit. Peluh Jugak la jalan. hehe.





Kat sini? boleh la nak tengok seluruh bandar Hong Kong dari ketinggian max.
Lebih kurang macam Bukit Bendera, penang (pergi pon tak penah) tapi laki aku yg cakap. HAHA.
Sini best sebab sejuk. hehe. and dari sini jugak la kalau nak ke Madame Tassaud.

Ticket boleh beli masa dah sampai Kaunter.





Wohhhhhhhhh ini paling best ! Siapa pergi HK, tolong lah pergi Ocean park.
Tixket dia dalam RM150. Theme Park yg paling hebat setakat ni yg pernah aku pergi. Genting pon kalah wokey? HEHE.

nampak tak caranya? : Di stesen Central menghala ke Admiralty.
Dari situ cari pintu keluar Exit B, then akan ade kaunter bas direct to Ocean Park.

Tiket pon boleh beli direct kat situ, kalau tak nak beratur panjang masa samapi Ocean park nanti.





Ocean Park = Best ! Extreme.






Ladies Market. cara nak ke sana sehala je dengan Tsim sha Tsui tapi berhenti di stesen Mongkok.
Keluar cari Exit D3.

Jalan Kaki 3min. (mcm yg dia tulis) tapi aku jalan dekat 10 min jugak HAHA. ke aku salah lorong??? lol




pic : sumber google. sebba masa sampai sini hujan. so nak snap dengan muka separa bangla tu, ku malesssssss.

ape yag di jual? banyak, macam uptown kita lah, Tapi harga? Mahal nak mampos. yet aku siap jadi pompuan bisu yg tak reti english kunon nak dapat harga murah serta buat muka kesian seposen, sampai pezal ketawa berdekah dekah. HAHAHA.

aku punya lah berlakon baik punye, dia boleh ketawa kat tepi tu.
Hoihhh kalau tak mendapat la kau bayar 5pc keyshain rm80. dan 1 FM = rm15.


Kauuuuuuuuuuuuuu nak bayar????

GILA !!! punya tempat.



Nanti aku cerita. tapi sinilah tempat paling serammmmm pernah aku pergi. haha.




Last? Jade Market. Aku tak pergi. sekian. HAHAHAHA.








Nanti aku sambung lah Hari ke-2 kalau rajin.









7 comments:

Syima Syaz said...

pening jugak nak poie...hehe

Cik Puan Tatie said...

hahahahaha...
next time bawa aku! baru tak tumpah. =p

cha said...

huhu i mula2 baca dh gelak. sorry gelakkan u. gelak sbb kesian baju abis kene minyak. pasni serik tak nk bwk bekal lg? :p

UyaRayza said...

kalo i dgn rayza nie siap bergaduh sesat2 bgai hahahah..tp bagpack adalah seronok..baru thrill kn

PUANSTOBERI said...

Akak pun tak pegi Ngong Ping tu ari. Tk smpat nak slot dah.. rugi nyer rasa, tp mujo g Ocean Park. Dpt gak la naik skyway tu walo tak se best Ngong Ping punya. Sobsss :(

Cik Puan Mimi said...

rujukan utk masa depan..hahah..tp lepas ni berstoller la kami~! huhuhu

nurul harnani said...

i tengah pening fikir pasal MTR :(

Rasa nak jumpa u bagi paham jeeee