Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 13, 2013

Bandung : Makan lagi





Ini bukan entry penutup tentang makanan di bandung ya. Tapi mungkin yg terakhir utk percutian ni. *gitew*.Banyak lagi kedai yang i tak sempat nak pergi haritu sebab kekangan masa dan tak berapa sihat. Takpe next time uols. AHAH.So i sambung lagi few kedai yang patut korang singgah bila berkunjung ke bandung. Barulah lengkap percutian tu. Makan sedap, shopping murah, orang sana baik-baik. cuaca dingin, wisata menarik. tak gituuu?


Boleh refer entry sini untuk kedai makan di bandung :






WARUNG MAKAN AMPERA.
Jl Kebon Kawong


Menyajikan masakan Sunda. Ada Ayam Bakar, Ikan Bakar. Sabal dan Ulaman. Restoran Ampera ni pon antara yg popular di bandung. Kalau tgk yg bawah ni di Jl Kebun Kawung. berdepan dengan Stasiun Kretapi Bandung.Dekat Indo ni jangan risau, semua makanan akan dihidang panas. So korang pilih je.












KARTIKA SARI.
Lihat semua cawangan.


I act nak suruh korang tengok pulak pelbagai ake yg diorang ada selain dari tumpukan pd brownies dorang tu. Kalau korang berniat nak sambut birthday kat sana. I suggest korang beli cake di Kartika Sari atau SugaRush je. Serius banyak pilihan.








Ini wajib korang cari. buat lapar2 nak makan. TOAST BREAD ni ada kat Kartika Sari.







LA REINE
Jl Pasir Kaliki


Haaaa kedai ni i confirm ramai tak tahu. sebab balik2 sibuk dengan Kartika Sari kan? Amanda brownies lah apelah. Ok kedai ni berada di Jl Pasir Kaliki. sebelah kanan. kalau dari Hotel Cemerlang belah kiri. Kedai ni belah kanan je. jalan sikit dlm 5/10 min2 dr hotel tu.(kalau boleh naik kereta). Kedai Cake ni hanya Menjual Kek Gulung. kek ni di gulung depan mata, panas2 and dipotong depan mata korang. Serius lembut gilaaaaaaaa ! Sedap. memang jual Kek gulung sahaja pelbagai perisa. so kalau g bandung ttak semetinya pergi beli Brownies je. Kek gulung ni tahan 1 minggu dan boleh bawa pulang as gift.











DAPOER PENYET
Jl Gandapura No 55, Bandung

Selain dari Pa Chi Met di Jl Sukajadi, Yang ni pon terbaikkkk gila! Sambal di meletopp *neelopak*
HAHAHA. Serius ! Masa tu hari terakhir kat Bandung, so aku penuhkan perut dengan makanan. Antara menu yg sedap. Tentula Ayam Penyet.



Buku menu.

Nasi Tutug Oncom. Sedap nasi ni, nasi yg ade kriuk2 adn bahan mcm tahu kot? tah aku pon tak ingat, di bungkus dalam daun pisang.


Gurame Terbang. menu wajib


Ayam Penyet.

Sup Buah. Aaaaaaa semput.



WARUNG OSENG MERCUN
Jl Setiabudi No 226,Bandung


Kalau  korang tertanya2 camne nak datang makan kat warong oseng mercon ni? Ok warung ni berdekatan dengan kawasan universiti bandung.banyakla student dlm warung ni. So food dia agak murah sedikit. dekat/sejalan juga dengan kawasan Rumah Mode. Kalau Rumah Mode belah kiri korang. suruh supir terus je dan kedai ni ade disebelah kanan korang. Menu yg menjadi igauan? IGA MERCON ! Kalau korang tak tahan pedas, aku cadangkan korang jangan makan. memang super duper pedas! HAHA. Tapi pedas2 dia sedap jugak. sebab ayam dia kan bakar madu. IGA tu daging2 lembu, bahagian rusuk. Set kat sana boleh mintak Teh Tawar masa makan. Welee kata, tukang masak warung iga ni dibayar mahal ! supaya dapat rahsiakan resepi masakan dia yg sedap gila ni. perghhhh sampai begitu sekali uolsss.





menu yg lucu. HAHA.



Inilah IGA MERCON Rp 18,000 = rm 6 ! Masa tu i oder jugak Ayam Halilintar. nama dia seram kan? HAHA. Tapi Ayam Halilintar tu act Ayam Bakar, Ns Putih dan Sambal. Tapi sambal dia masyaallah !! PEDAS ! Super Duper. Harga Murah rp10,000 je dlm rm3.50





ROEMAH SURABI IMUT
Jl Setiabudi No 194, Bandung


Satu jalan dengan warung iga mercon tadi. Sederet, dekat je. dah alang2 makan iga mercon, suruh la supir singgah roemah surabi imut ni. OK, entry Murtabak Manis ada cakap kan? I ade makan Surabi Imut ni. Ini adalah sejenid Pancake yg di masak di atas bara api, kaedah orang dedulu sangat! my komen? Sedap nak matikkkkkk !! Masa welee & eko stop kat kedai ni, berkali2 aku cakap. aaa tak nak makan ! dah full ! bayangkan semua makanan kat atas ni aku makan dalam 1 hari. start dengan Dapor Penyet tu for lunch! tapi lunch kami start at 3pm. HAHA. So welee pujuk jugak cuba. HOHHHH tak sia-sia oiiiii aku berhenti dan tahan perut jugak bagi masuk semua Surabi ni.





Pilihan pancake.



masa kami datang tu dia tengah sediakan Pancake Sosej dan telur dan belah kiri tu Pancake Choc Cheese. Pilihan kami : PISANG BAKAR CHEESE, ONCOM, SURABI CHOC CHEESE

SURABI CHOC CHEESE


PISANG BAKAR KEJU.



ONCOM. Ini lah sebenarnya pancake asal kat sana. sebelum dipelbagai perisa-kan oleh kedai2 lain. Fuhhhh balik tu memang perut dah rasa nak meletop dah. balik rumah terus lepak je depan TV. Hubs bagi makan Koi. huehuehue. BAHAGIA nya hidup. Almaklumlah..pulang ke kampung. KAHH !








Ok dah tamat sudah ceritera ni. Hazabbbb ye nak habiskan satu2 entry. LOL









































9 comments:

ieza said...

Oh my lindaaaaaaaa mleleh air liur i hokeyyyyyyy tgk pic foods byk2 nih! Tp yg pancake tuh mmg nmpk tempting laaaaaaa, i dulu gi xde pun survey2 tmpt mkn best2 mcm ni

Chekgu Azrine said...

fuhhh..nsb dh kenyang..hehe..tp surabi tu rugi klu xrsa..klu ke bndung..huhu

nurul harnani said...

boleh x i nak jilat skrin niiiiii.. i nak makan murtabak manis and pisang cheese tu.....


OMG~

Nurul said...

ko kan mmg boleh ganti ikram dinzly tu tp ko versi JJCM indonesia..hehe

Linda Yusoff said...

ieza : HAHA, I dah bosan shopping, so cara lain nak habiskan masa, i makan.

Azrine : kan? i selama ni tak tahu nama dia surabi. masa makan kat kg.daun i panggil pancake. bila dh pergi kedai tu sendiri. Wuu kagum

Wak Gelas™ said...

bestnyer bandung, wak pon baru nk gi bandung jugakkk., ahhhKKs

Nadiah said...

Linda,

Sup buah tu air minuman ke atau sup?
I love your life dear!

Linda Yusoff said...

nadiah : Sup tu act air kelapa campur susu. istilah dorg sup. but act air minum

LisaLisut said...

xmeletup perut ko mkn semua dlm sehari? crazyyyyyyyyyyyyyyyyyy