Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 8, 2011

Bandung 1.2

Salam gorjes.


Update segera.


1) 2nd day at Bandung, Faizal buat kejutan AF..siotttt... boleh - boleh pulak nak jalan kaki, naik beca, angkotan segala.
Takpe. Kita redha bersama-sama ye. Nanti i update cara menggunakan Angkotan at Bandung, Jimat Rp2000 ke mana-mana. haha.


2) 2nd day at Bandung, we go to Astana Anyar. Jalan kaki ke Pasar Baru dr Hotel. Terus sikit sebenarnya jalan cibadak. tapi nak ke Astana Anyar yang lebih jauh. So taram naik beca. Orang beca bagi Rp20,000 = rm7 ke sana. mahal kan? Baik naik Taxi. Tapi memandangkan masa tu takde masa nak kira dalam RM..aku naik jelah.. faizal berlagak nak naik satu lagi. alasan bontot besar. vahanattt. haha
sudahnye...jeng3... 2biji beca ke Astana Anyar jadi Rp40,000. Lancau ! Nak muntoh bayar RM14 naik beca.. nak muntoh hokey.

Ni kene tipu ke atau bodoh??? baiklah..mengaku! sendiri bodoh ! haha


3) Astana anyar is the place to buy Kartu Undangan. Kad Kawin. Dalam Panas, walau angin at Bandung. Peluh tak hengat, coz, we are walking u know. bukan naik supir. Melecet Kaki. Satu-Satu kedai masuk. Lastly most of kedai lebih kurang sama. tapi ada yang mahal juga.

so we choose MIKY UNDANGAN & KIAN JAYA.

Nati i update pic. pakai Ipad takleh letak pic kedai tu. senang buat B2B kat sana siapa2 tak tahu jalan. tnjuk pic. haha. tunggu ye next entry.


4) Kian Jaya Kad cantik. Services kurang. Tau lah korang busy. Mengagak sket boleh? Im customer ok. Sudah. we just finish our oder using Kad Nipis. A normal kad lah macam kat Msia. but veryyyyy cheap u know. around Rp2000 je. so make it 400pcs.at first ask them to siapkan before we all gerak balik ke Jakarta tomorow morning. Tapiiiii aku kan bijak. segala mak nenek contoh kad kawin abang aku dulu. Tak bawak. Bagus kan? so ask them to Cargo je. yang lain thru Email je.


5) MIKY Undangan. Kad Cantik. Kedai cantik. SA cantik, peramah, baik hati. tetibe. haha
We manage to get Hard Cover kad here. Sikit je. Faizal yang nakkkkk ok. bukan haku. aku rilex je. tak ber-kad pun aku ok. haha.
pakai FB je sudeyyy. haha. dah laki nakkkk, bini kene ikot. muahahahaha.

ouh, Kad super duper murah. Berganda murah. mungkin kad kami paling buruk kot. ngeeeee.
Tapi berat nya...humangaiiiii......berat ok.

Yet masa dah siap packing all card, tetibe, baru teringat we all Naik beca. damn.
Dan-Dan tahan Angkotan, pe barang naik taxi. haha Rp2000 je pulang semula ke Pasar baru. dr sana jalan kaki, sambil mencarut. boleh???
Stress dowhhh, pgg kad yang super duper berat nak mati. then jalan kaki ke Hotel semula.

Faizal siap pusing belakang cakap kat aku : Nak kawennnnn tak nakkkkkk???

Okey fine !!!!

Mari kita pegang kad yang berat ni. sambil tangan menggigil ala parkinson.


4) Sampai Hotel, letak barang, teruskan perjalanan. ke???? Jalan sukajadi. Rumah Mode.Faizal request lagi nak naik angkotan. hishhh ngade2 lah dia ni. so tahan Angkotan yang warna BIRU. Then ade tulis Sukajadi. Bayar rp2000 = 70 sen je. haha
Tapi berhenti tepi Ayam Goreng Suharti. dont worry sudah sangat dekat dengan rumah mode.Jalan kaki 5min.


Sebenarnya FO takde dalam List kami tau. rupiah yg ade is for wedding stuff. yet ade lagi 3 days kat Jakarta. after we all settle in Bandung. so bayang kan. duit? duit? is not really for shopping.Tapi kan....... We all spent jugak kat Rumah Mode. Takley tahan. Manage to get few Blouse and Jeans.


5) Dari Rumah Moda, kami naik Angkotan lagi ke Jalan Dago. FO lagi. berderet FO, Grande, Secret, Rumah Tas,Blossom dll.
so naik Angkotan warna HIJAU ye. Tulis kat atas van tu KELAPA CICAHUIM. Ingat bgtau bapak nak ke DAGO! Rp2000 lagi.. ngeee. Murah kan? Very the Jimat. Seronok. Pe barang supir. Nasib aku tau nama Jalan. siap berkali-kali orang tanya : Udah selalu ke bandung ya?

Iyaaaaaacchh...Aku tau nama jalan. tempat tak tahu. haha.


6) Manage to get few blouse lagi dan lagi. sampai muntoh pakai baju blouse . yang terang2 amik size 10 Bajet ko kurus?
Verangannnnn....aku beli yang kecil biar motivate diri balik nak kurus macam dulu. padahal makan Nasi je manjang. Sundanese food is the best. i dont knw why, love to eat Nasi here.so mana datang nak KURUS?


7) Jumpa kawan kat Secret. Dorang datang amik kat sini, since we all nak makan kat SIERRA nak tengok seluruh KOTA BANDUNG? tapi kan hujannnnn. so terbantut. Makan Western. better cuba. tapi the Valley is moe Heaven food.

8) Lepak balik rumah EKO. Borak sama Tante. Gelak-Gelak.. ketawa..and sempat invite fam eko ke KL for my wedding on 10.12 ni.

9) Balik Hotel then Tido.










Sesi Kad kawin or Kartu undangan paling hebat kat Bandung ni. Orang kata Jakarta lebih murah. tapi, we just prepare coz, Jakarta macet, kang masa habis kat Jalan je..Bandung even macet juga. Tapi TIDAK seteruk Jakarta okeeyyyy. yet, nak mengangkot bukan senang.


Okey honestly HardCover kad murah gila depends on Design. about less than RM2, lagi murah sebenarnya. takmo la reveal harga. Maluuuu. haha. siapa nak tau. Just email me ok. sampai hotel dengan penat mengangkot nye. Tanya Faizal, serius ke nak HardCover, ta ke orang buang??? Faizal answered: My Money, who cares?????Its my Day la... if i spent pun, ape salahnye kan?


Okey.fine ! So we just decide nk print mcm mana je. ouh btw, HardCover we all tak print kat Bandung. Masih murah if Print. tapi tah kenapa.. tah..just beli kad je. printing will be done at Msia.


Colour adelah limited for ready stock. Menurut MIKY Undangan : Ready Stok tidak punya choice. cuma bergantung pada stok yang ade.means if theme korang Peach, harus di tempah duluan. so take time kan? baik print terus. Takkn korang nak tibai hijo plak?
and Kad yang warna nya lebih TUA...Pekat Likat. lebih mahal ye uols. Like Bronze,Purple Sorbet,Maroon.etc.


Harga masih boleh bargain. Trust me, cuma mulut kene banyak makan GULA. senyum rayu-rayu. haha

oh iya....if ready stock boleh beli ikot sua korang. like 100pcs macamtu.
Tapi if nak printng terus, harga nya naik sedikit. minimal nya 500pcs for Hardcover, Kad tipis minimal nya 300pcs.








okey itu aje.


ouh btw. ni contact no :



1) KIAN JAYA UNDANGAN

Jl.Astana Anyar no 103,Bandung
Phone : 022-4265887


2) MIKY UNDANGAN
Jl.Astana Anyar no 123 Bandung
phone: 022-4239682





Enjoy hunting card yeah. ;)

4 comments:

Syima Syaz said...

kawan saya kata dia beli kat bandung dan print kat malaysia, jadi ganda2 harga sbb kos print mahal.size kad sana tak sama mcm kat malaysia...

Linda Yusoff said...

mungkin.... sbb size dia pelbagai... tak tau lah rugi ke untung..sbb kad dia mmg murah..uwaaaa meleleh tgk hardcover cun melecun dgn harga rm1.20 starting...

zai mohamad said...

salam..,

teringat2 makanan kat sana...tauhu, tempe, bilalah boleh sampai bandung lagi ye???

apa-apa pun selamat bershopping ye linda...

Farrah Anuar said...

ehem2 Linda..

I tengah review blog u ni..
now kat opis, boleh gitu OT tapi review pasal Bandung?Hahaha

Thanks for the info. I ade touch2 up skit kat Faxes u tadi macam phone no kartu undangan tuh.