Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, April 13, 2011

Bandung 1.4 : Angkotan



My Dear sis, i will try to help you regarding this : Angkotan Kota.






Okey, bagi siapa-siapa, yang datang ke Bandung of course familiar with this Transportation.
Like a small Van.

If kat Msia, lebih kurang bas mini je.

Rate : Rp 2000, bersamaan RM 0.70 sen kemana-mana.

nanti i terang kan detail.
Paling kurang jauh pun satu-satu tempat they will charge Rp2500 seorang.

If korang datang dalam group. nak mudah lebih baik ambil supir. Tanya mana-mana kawan yang pernah ke bandung, mesto mereka ada simpan no Supir yg Best.
rate supir 2011 :

Rp400,000 siap Petrol,1 Avanza, Tol, if ada. etc. dalam RM 140.
if share dengan kawan2 tak terasa sangat kan? Masa will be around 8am till 9pm. Kemana-mana.


Now, i will share tentang Angkotan kota.
1st of all, mesti kene tahu nama Jalan, and tempat di tuju.Ni serius Murah. tak berbahaya pun. Just bersikap tenang. haha. ape yang penting rajin tanya orang and buat double confirmation.

Haritu kami stay kat Hotel Kenangan, Jalan Kebon Sireh.
berdekatan dengan Pasar baru. jalan kaki sahaja.


So if siapa, siapa mahu ke Pasar Baru. Ambil Angkotan Warna Ungu-Purple.
sebelum naik, confirm dengan Bapak. sebut Pasar baru.Rp2000.


if dari hotel, korang kene tahu arah jalan . means. if menghala ke dago, riau, lembang area. korang kene melintas ke or tak? or amik je Angkotan depan hotel?

like me. i have to lintas Jalan. Then baru tahan Angkotan.
Sebut pada supir nak kemana? Arah? lebih mudah if tahu nama jalan pun jadilah.

Kebanyakkan, area Hotel, shopping semua di sepanjang Jalan Asia Afrika.


Like ;


Jl Astana Anyar : Kartu Undangan - menghala ke pasar baru. so ambil Angkotan Warna Ungu-purple.


Jl Cibadak : Doorgift - naik beca pun ok dari Pasar baru.. Rate paling mahal suppose to be rp10,000. jangan jadi bodoh macam saya. haha.


Jl SetiaBudi : Rumah Mode,- naik Angkotan warna Hijau ade tulis kat atas tu, nama jalan.Tapi will stop tepi jalan je, since ade Angkot yg tak lalu depan Rumah mode. if that so, jangan risau, boleh jalan kaki, sangat dekat. tak sampai 5 min pun jalan. nanti akan lalu rumah banglo besar2, and ade kedai ayam suharti. sederet tu jumpa pula, Restoran Sederhana, sebelah is Rumah Mode =)



Jl Dago : All Factory outlet like Grande, Secret, blossom, etc sepanjang jalan adelah FO.- Naik Angkotan ke Cicahum.
Warna kuning/Hijau. atas tu ade tulis KELAPA/CICAHUIM.

if dari RUMAH MODE nak ke dago area: kene lintas Jalan ke seberang, sebab, rumah Mode atas sikit dari Dago Area. Means Lintas Jalan ke seberang. Then ambil Angkotan Kelapa chicahuim. kene ambil 2x angkotan. nak ke Dago. Tapi we decide to jalan kaki sebab udara bandung kan Nyaman. hehe.


Jl Sukajadi : Paris van java mall.- ambil Angkotan warna Cream/coklat2 sikit. Tulis atas tu LEMBANG. yang tu menghala ke lembang. tapi dia akan melalui jalan ke PVJ.memang berhenti depan PVJ.


Jl Cihampelas : Jeans FO. etc.boleh naik Angkotan ke Lembang juga.yang bewarna Coklat/Cream Angkot nya.


Jl Riau : Summit , and FO juga.Berdekatan dengan dago. so boleh Naik angkotan yang tulis Kelapa/Cicahuim.


Jl Braga : cake shop. Pastry. and etc

Jl Cibaduyut : Handmade leather shoes,bag : Yang ni tak sure, since haritu naik Angkot. dari PVJ.Rajin-rajin tanya orang okey. =)



Tips : Bayaran : Rp2000 to Rp2,500 sahaja. tak mungkin lebih. unless, Bapak minta lebih mungkin bergantung pada jauh. tapi semua rate is same. since setiap tempat ade Angkotan masing-masing.



* If tidak pasti, tanya dulu, bapak angkotan. ke arah mana yang korang decide nak pergi. selalu nye diaorang tak lokek untuk beritahu, warna Angkotan , dan nama tempat yang Angkotan lalu berdasarkan warna Angkotan.

* Asas nye, is list yang saya buat kat atas tadi. yang tu confirm tak sesat. hehe.

* Kene betul-betul pastikan jalan yang dipilih like, Angkotan kene ambil di mana? sberang jalan or?? sebalik nya. yang tu boleh tanya orang Hotel. confirm diaorang bagitahu. sinde Angkotan is 1st trasnportation buat warga Bandung.


* cara nak berhenti di mana-mana jalan. : Jerit sama bapak " KIRI...KIRI "< div="">
nanti bapak akan berhenti ke kiri - Selamat Mencoba.


okey thats it, i think. nanti saya List kan nama-nama FO sekitar bandung beserta Jalan.


Happy holiday. =)
































5 comments:

Thot said...

Dear Sis,

TQ TQ TQ soooooo much for the info.
Akan kite gunakan sebaik mgkn. kita nk print simpan dlm wallet hehehehehe......nnt balik kite citer yer. Once again...tq so much.

zai mohamad said...

wah good info...next time kalau ke bandung (kalau ye!!!) nak cuba naik angkotan pulak....

JaJa'Z said...

linda,seriusly linda dah mcm orang jakarta dah..punya la banyak kali gi sana..siap dah tau dah semua2nya ek...

Norr said...

Salam,

Linda, kalau Gabenor Indon tahu ni...sure ko dilantik sbg DUTA of BANDUNG...huhuhuh

Linda Yusoff said...

sis .. lupa nk ckp... if nk berhenti said ;

kiriiiii.,,, kiriii, kiriiiiiii