Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 7, 2012

Wedding review : Baju Nikah & Bertandang

Hai peep,

Lately,Mood kahwin mencanak-canak naik  balik, bile fira sibuk buat review bab wedding dia, sedang kan aku? errr errr..

Ok fine teruja sangat bab honeymoon  ber-part2 yg tak sudah2 tu. haha.tapi dah tamat pon. So now, masa untuk review Baju nikah dan tandang, I start with this 1st , later on baru i review hantaran dan pelamin DIY tu ye.

So far, dari dulu, walau ape pon, (ayat tokleh blah dah kuar), I memang decide nak yg terbaik masa Nikah, I tak tahu kenapa, and i sanggup spent a lot on it.

I nak baju baru, takmo sewa, I nak buat Pelamin sendiri takmo tempah. semua I nak buat sendiri untuk Nikah, since I rasa NIKAH tu moment paling indah sebenarnya, Resepsi, sanding etc tu dah kebelakang dah ( for me lah).so i memang nak Nikah i perfect !!!


So masa decide nak buat/sewa/beli baju, I amik masa jugak mcm orang lain. of course Budget jadi perkara utama, Im not looking for designer, since i know. mcm tak mampu jer. agagagaga. yet, i memang ade kenalan yang dari dulu memang pandai bab jahit baju kahwin/dress etc. Kawan lama. Baju tunang i pon dia buat.

So i sms tanya budget. after dapat budget, I tanya enchik fezal, is it ok?
Dia kata ON, aku pon ON, haha.

Masa tu, I tak kerja, yes I resign dari bank.stress nak kawen punye pasal, voleyyy???. so segala perbelanjaan adalah dari duit simpanan sendiri ye.takde loan-loan ni. (motip ko nak cite? sajeee nak riak )  teeettt.

I jumpa tailor kat rumah, since dia punya butik kat rumah.

After dia draw itu ini, explain itu ini. so i agreed. I memang mintak Kurung modern.
Material, semua dari tailor, as dia bagi harga kat i RM***, dan itu meliputi semua. Semua i serah pada dia.

Sesiapa nak contact? do PM me kat FB ok?
Nama dia Rozie Khan.

I tempah on April if tak silap. by Jun i dah boleh 1st fitting. I bukan jenis cerewet ye, yg sesuak hati asik nak contact tailor ke vendor mana2. so kalau ada yg kata i cerewet ke ape? Silap ok.
i tak pernah kacau orang buat kerja, malah i bagi masa lagi ada ( eh tetibe EMO) haha.

1st fitting ok. cuma nak confirm ukuran. Rozie mintak i maintain badan.
2nd fitting masa tu baju dah fully beaded. tak muat ko tahuuu? I nak pengsan dah masa tu. dah la lagi 2 bulan masa tu, but i manage kuruskan sikit badan kot. which is i rasa normal laa mana-mana pengantin kan? Stress tak cukup tido etc, mesti turun berat punya.


Ok dah, mari kita lihat hasil nye?



Pagi Nikah.



Rozie ilhamkan veil i berdasarkan veil Marion Counter, masa tu berkali-kali i kata, 
Ko jangan buat tebiat hokeh. aku kawen kat rumah.celah mana nak libas2 veil panjang berjela tu?

Jawab dia : Ade aku kesah?? Ini design aku yg nak buat?


Bolehhh? ? gasak kau la Rozieee.. Indeed i sangat berpuas hati pon. sebab Impian i nak cantik pada masa nikah tercapai, masa tu i yakin, sbb i memang rasa baju ni cantik. hohohohoh.

oh lupa, masa nak dekat kahwin, i rajin sikit, I jahit pearl kat veil. semua kelopak bulat tu i jahitkan pearl peach dan off white.



Warna pilihan pon rozie yg decide, dia suggest i buat Champagne. since itu warna 2011 katanyaaaa. layan kan hajeee.. Tapi i memang suka dgn warna ni. Rozie jahitkan i sehelai Baji nikah yg super duper cantik ni ( di mata i ) sehelai selendang, Veil.. Manakala Baju untuk fezal dan sampin pon rozie yg sediakan. bersesuaian dgn Baju dan material yg i pakai.

ada setengan org kata ianya peach? ooppsss tak ye, mungkin warna dalam gambar lain dari yg real one =p
Ape i boleh kata warna nye hampir ke coklat cair. tapi tak coklat tak peach *apekahhhh??


baju i cuma Chiffon  patch lace sajorrkk. and ada batu penuh? ( nak panggil ape? diamante?)
watever lahhh.

Dan baju dan veil ini sangattttttttttttttt berat. ok tipu tak berat man. tapi berat. serius berat.



I love this pic



Hasilnya. dari si pemakai dan Baju semasa di rumah Rozie.




dengan Blogger Bride.




Sewaktu cincin di sarungkan. Hoyeahh berjaya





Saya yakin saya Cantik. =p



Gambar penuh dari OP.


Ok? sudahhh, mari kita lihat Baju bertandang. yang juga di jahit oleh Rozie. again i req and turut di cadangkan oleh kawan sendiri juju, supaya pakai sahaja Baju kurung moden since Majlis di kelantan tu Majlis sambut menantu yg biasa saja, I pon tak nak pakai beria-ia. sebab Dec kan banjir, so abit risau kalau pakai baju berjela-jela meleret2 pulak kan?

 Dan disebabkan sudah ada material dari Jakarta, kain shantung? eh ( macamne eja?) untuk fezal, dan warna nye adalah purple, nak tak nak baju di sebelah kelantan adelah Purple. sekian.

I tak nak purple okeh, serius (takpelah majlis dah lepas)
Rozie jahit dan sediakan semua utk material i. dan harga nya termasuk cost jahit baju faizal adelah RM*** lebih murah dari Baju nikah sehelai i tuh. haha

I taknak purple (again) macam warna kel kel. erghhhhhhh watever.
benda dah lepas.


Presentinggggggg.....




Kurung moden biasa saje.



Me in purple. eh tapi masa bertandang, sebab jadi pengantin semula kan? after balik dari Krabi. tetibe i rasa super cantik jugak. KAHKAHKAH.


WATEVER LAH LINDA OIIIII.......





1 pic dari OP, outdoot session. by Rizal Ismail.





Walau apepun, Isnin ni nak genap sebulan i berkahwin, barang lama jangan di kenang. I sangat berpuas hati sebenanrnya dengan Baju Nikah dan tandang i.Bab warna tu belakang kiralah, dah selamat pon.Ralat cuma i teringin nak pakai songket je. tapi tak dapat. sobsssss. Sebab berpuas hati dengan Baju Nikah i, and Even now pon i asik tengok je baju nikah tu, sbb teringin nak pakai lagi sekali. HAHAHA.



Ok done bab baju nikah. Tunggu review Pelamin Nikah dan hantaran.













xoxo.






15 comments:

PussyCat said...

nice cntik sgt both dresses! u tggi so ntik je flowy..btw dia jahit utk occasion biasa x other than wedding..nk tmpah la..bkenan design kain ourple u..kembang2 flowy..nice!!!!!

fizah said...

cantik bju.. sk sgt esp yg wane purple!!

~ NANA ~ said...

veil lawa wehhhh...siyes!

sarahhernyzar said...

veil yg mengancam. superb !

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

baju nikah tu mcm yg rina impikan...tp xdpt huwaa nak sewa boleh? har2

Renee Meow said...

sumer chantek..! org yg pakai pun mmg chantek, so everything nmpak super-chantek..!! :) eh brape kali nak sebut chantek daa...hehehe ;p

Miss Sorbet Purple said...

hai korangggg *tetibe*

Fariza said...

maik aihh. mmg cntik :)

r.i.n.a said...

psl, nak tanye baju nikah tu batu2 tu memang sedia ade ke or tambah eh?hehe cantekkkkss

Miss Sorbet Purple said...

yg tu mmg ade. dia letak n jahit

ieJa said...

ada no designer tu x? mekasih

ieJa said...

hai... ada no hp designer baju nikah tu x? mcm berminat laaa

ieJa said...

salam, ada no hp designer tu tak? mcm berminat la.. shantek

Linda Yusoff said...

Cuba cari Rozie Morshidi- FB ;)

Wani said...

"takde tpt nk libas" lol xp