Balik raya haritu sempat belajar buat Ayam Percikk versi kelantan.
Kawen dgn org kelantan. terpaksalah belajar. LOL
Resepi ni my MIL punye cara. lain org lain cara kan?
BAHAN A:
Ayam
Ikan
* diperapkan dengan bawang/halia/serai yg blender.
*Ayam tu masak dgn bahan di atas dengan santan. Ikan tak perlu.
Bahan B:
Blender Lumat
Halia sedikit
Serai sebatang
Tomato 2 biji
Bawang 7 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili Besar 4 ulas
Sedikit belacan.
Bahan C :
Massakan Santan di atas api perlahan,
masukan Bahan B,
kacau hingga pekat.
masukkan Cili blender jika ingin pedas/merah.
Perah 2 biji limau nipis.
Serbuk Perasa, Gula, Garam.
Bakar Ayam spt di atas.
Celur dalam Sos percik dan bakar semula.
Ikan di bakar separa masak.
Celur ke dalam sos percik
Bakar semula.
Lebihan sos boleh di Salut di atas Ayam/Ikan
Selamat mencuba =)
3 comments:
Thanks for the recipe! i memang xpandai wat ayam percik! PSL boleh buka kedai lah pasni.. :)
Sedap tak sempat buat lg huhu
Farrah & Cha :
Silalah mencuba ye.
Post a Comment