Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 2, 2013

Short Trip - Melaka for errr food?



Holla.. Happy Tuesday all. 



Kita abaikan entry Puncak day3. HAHA. dan beri laluan kepada Trip Melaka ni.
Act trip ni pon tak rancang, On Sabtu, hubs kata ada kerja kat Melaka, so hubs yg cadang ke Melaka on monday! Boleh tengok bunga api dia kata, Seumur hidup aku tak pernah aku celeb nak bersesak ramai2 kat mana-mana oii, HAHA. Tapi sebab ada hubs, so gigih la pergi, malam sabtu cari hotel semua full! Sampai dah putus asa dah, sebab aku tak nak balik hari, mesti tido. Ok ini kali ke hmm 8 kot pergi Melaka. for very 1 st time aku jumpa makanan sedap-sedap kat melaka! Gila hebat. Padahal selalu sedih kalau datang melaka sebab asik tak jumpa kedai makan best dan kemudian pasrah dengan makan KFC. Tapi trip kali ni tidakkk! uols tidakk =p


Trip kali ni asik makan je, sampai kembung perut! kali ni aku rasa Melaka best *tetibe* sebab kali ni datng takmo kecewa lagi. HAHA. So dapat makan sedap. dan jumpa kedai2 yg best hasil google. walaupon tak semua kedai dapat pergi. tapi still puas hati. Tujuan asal hubs nak buat kerja pon dah bertukar kepada MAKAN.







Im ready! kami gerak ke Melaka jam 11pagi, tapi sebelum tu singgah lunch.

mam besauuu.

camwhore penting. Trip terkahir untuk tahun 2012! dan kira trip 1st untuk 2013. gitew


Sampai2, hubs buat kerja. Ohh man tahu tak, kami asik salah jalan je, sbb ikot map. nk jadi cerita Jalan kat melaka ni semua 1 way. -___- tak praktikal okk! kalau terlepas tempat kau nak pergi, kau kena puasing satu bandar untuk berada di tempat yg sama. Duhhh! maybe sbb aku bukan org Melaka, so memamg tak tahu any shortcut la. Lepas setel hubs buat kerja kami terus ke Klebang, misi mencari Cocounut Shake!


KLEBANG COCONUT SHAKE

Ini gerai luar, untuk tapau-ing. masa ni husb pergi beratur dan beli 2 untuk minum dalam kereta. sebab kami tak tahu kedai nya cuma masuk ke lorong yg sama. LOL. Punyalah pusing sampai tgk org main layang-layang. HAHA. Then patah balik dan yakin bahawa, tempat tu di area yg sama! 



Taraaaaa >>Jumpa! Sedih ok, berkali2 dtg melaka, baru sekarang jumpa kedai ni. masa trip dgn fam 2/3 kali dtg melaka, selalu rasa bersalah! sbb tak tahu nak bawa makan mana. T__T


Ini kedainya. so kami oder lagi dan minum lagi. perut aku sampai kembung ais. 

Dekat gerai tu ada jual macam2 kuih, dan Nasi Lemak daun pisang ni, ada bihun, mee, dll/
So order special Coconut Shake. sambil makan Ns lemak. Huiii sedap. act ns lemak dia biasa je. aku masak lagi sodap. KAHHH! Tapi sebab kombinasi tu menarik.. so Nikmatttttt oi.Odw balik dari situ, aku cakap kat husb mesti cari Kuih Keria sira gula melaka. Gigih ni google dan jumpa nama Hj Jalil. dekat jugak, lepas Klebang Coconut Shake tu, odw balik ke town akan lalu, kedai nya belah kiri, ada jual macam2 selain Kuih Keria tu.



KUIH KERIA HAJI JALIL


Dalam gerai boleh makan Laksa Penang, tapi aku beli kuih ni je, sbb ini keunikkan Melaka. kalau nak laksa aku pergi penang derrrr. Pastu terus cakap kat hubs jom balik hotel dan check-in, Kami stay di Naza Talyya Melaka. Ini je yg available. Sepanjang pergi Melaka juga, kerap sangat aku try hotel berlainan! Best pulak rasanya, Deangan fam je, selalu stay Mahkota Hotel Melaka 2x, City Garden 1x, Accordian hotel, now Naza Talyya! hehe



Ini Naza Talyya, sebelah dengan The Store dan berdekatan dengan Jusco & Tesco. Mudahhh hidup.

Hubs nak check-in. So masuk bilik rehat2 kan badan, Lepas magrb kami keluar balik. Senpat google lagi. HAHA. So kali ni nak cuba Roti John goreng! terletak di Medan Selera Bunga Raya. kalau ikotkan dibelakang tebing sungai. Blog tu cite tak habis sbb kata area Putra Hospital, aku pusing sampai 40x agaknya. sebab tak tahu kat mana. Last2 cuba selinap masuk jalan2 kecil nahh jumpa jugak. OK ni version aku. tak payah sibuk2 nak cari Hopital Putra bagai. LOL. Paling mudah Ko cari je Majestic Hotel. dari situ berdepan je jalan kaki 5/6 langkah jumpa Medan Selera tu.






Gerai Roti John

PUTERI ERA ROTI JOHN





Roti John ni sedap! digoreng garing dengan telur, tapi telur dia tebal, pastu ade lah isi daging ke ayam.kurang pastu. sos, mayo, sayur, Ade 2, biasa rm2 (pendek). special rm5 (panjang). Ada jual air buah gelas besar juga. RM2 satu, Aku minum tak abis sebab besar sgt! Kalau tahu share je dgn hubs. Pejal sempat makan Nasi Putih + Asam pedas malam2 tu. Ade kat deret gerai yg sama. So dia dah kenyang aku belum. haha. siap tapau roti john tu bawa balik.


Malam tu kami lepak kat mall je, jalan2 usha barang, Oh pelik bila hubs sururh aku shopping baju kat MNG aku tak nak, sibuk disua-sua baju kat aku pon aku taknakkkkk! kauu dha kenapa, aku taknak kot! aku masa tu nak jalan2 je dan cari takoyaki *pitam*, Hubs tanya u cari ape. HAHA.aku diam je, tapi usaha gagal! takpe balik sa kita qada'. so lepak makan kat mana tah. aku lupa. tapi boleh nampak pentas kat dataran pahlawan, masa tu baru jam 10malam. lepas setel makan, sbb laki dh bising nak duduk kat padang tu *macam budak2* aku panggg kang!


Tepat jam 12. hey tengok fireworks atas kepala. and Happy New Year 2013 everyone!




Malam tu tido tak bangun2.*pitam* Impian nak sarapan kat luar pon tak dapat! Aku nak makan 
Nasi Lemak Ujong Pasir.T___T. so skip bfast, kami terus checkout dan cari lunch.


ASAM PEDAS SELERA KAMPUNG

kedai ni menyajikan pelbagai pilihan lauk pauk. ada banyak jenis asam pedas, ketam, udang galah, ikan bakar. Tapi misi utama adalah asam pedas, so aku abaikan yg lain. hhhehe







Total kami makan RM29.00. Kami ambil Nasi Putih x2, Ikan Pari asam pedas,Telur asin,sayur pucuk lemak cili api, Paru berlada, daging kicap,ulam, air siap/teh o. Serius masakan kat kedai ni sedap!.
Kedai ni berdepan dengan Taming Sari. ada deretan kedai belah kanan, masuk lorong tu. so akan jumpa! lepas tu kami buang masa jalan kaki ke Afamosa, tengok kapal. > aktivi standard!











aktiviti menghitamkan kulit. -_____-




1st time juga try cendol jam besar.







beli FM. dalam jam 3 aku ajak hubs gerak balik KL. Tapi mana boleh balik tanpa pergi ke Lokasi makan seterusnya kan? 


PERHENTIAN KUIH KAMPUNG







Pejal punya.




Aku nak try ini sebenarnya : Popia Basah berkuah. ada initi ayam daging/udang. rm1 satu.
Kat kedai tu ada macam2 juga, Nasi ayam, Kuih memang banyak. So balik ke KL, sebelum tu again kami singgah Klebang coconut shake. Laki aku tapau bawa balik. and aku pon tapau kuih keria smlm beli rm5 trus.







odw balik SA, Hujan. Ok tamat sudah misi mencari makanan kat Melaka. HAHA



RinDu bantal sendiri uolsss. Ok now boleh sambung re-size picture Puncak. HAHA.
Entry yg takkna pernah habis.




TATA.








8 comments:

Aini Amir said...

Aku pun selalu sedih kalau g melaka. dan bila fam or sape ajak g melaka aku ckp "ada apa kat melaka" or "melaka panas".

tp..tp..tp.. bila tgk smua pic ko kat IG, aku pun xsangka melaka mcm best dgn food.

now aku xsabau nak ajak laki g melaka.

tp smua makanan ni kat 1 tempat eh? Klebang?

Linda Yusoff said...

kat klebang ko akan jmpa coonut shake + ns lemak tu je. cuma odw balik akan lalu keria gula melaka. Yg kain sume kat town. pusing2 situ jgk. klu Nak ns lemak+ roti canai g kedai ns lemak ujong pasir.. dan kedai kuih tu pon area tu

Chekgu Azrine said...

Serius..terliur je baca entry nih..haha..melaka mmg best klu nk mkn2 selain dr penangkan?

cha said...

i memang suka Melaka. tak pernah tak happy kalau pergi Melaka haha lagipun dekat je dengan kampung i hihih. u kene try kuih udang alor gajah u. terbaikkk :D. asam pedas pun byk version ada ckp situ sedap sane sedap. yg i pernah mkn hasil google ckp sedap sgt tu kt hajah mona tapi cair je asam pedas dia. sedap mak i buat pekat huhu.

LisaLisut said...

i yg 5thn skolah melaka pn xpernah abis tour melaka.dh 10thn tglkan melaka.ntah bile nk dtg balik.pttnye aku pegi jgk sabtu tu tp sbb hotel fully booked dgn benda yg plan last minit dek kwn,susah leceh dgn baby (need a proper plan) makanya newyear kt puchong jela haha.

sng skrg.google je tau mana best.review ko pn ok review sorg lg blogger pn ok since dia org melaka hehe.

cik fadh said...

hiiii...sy da 2tahun dok melaka, tp tmpt2 mkn akk pg tu ade yg xsmpai lg..hihi

tp pasni kalo trun melaka lg akk try pulak asam pedas claypot..xjauh dah dr hotel akk tu..kt situ mmg best, sentiasa ramai org..

Linda Yusoff said...

alaaa haritu nak try claypot jgk. tp try kt kedai atas tu dulu. kekangan masa kan? tu yg tak cover semua

uya rayza said...

i slalu bising kt ray nk pegi melaka..nie dibawak pegi sana semata nk main bowling -_-"