Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 31, 2012

Day 2 - Puncak - Bogor



Sambungan : Hari Ke-2.

*picture banyak. apelah gunanya bergambo kalau tak upload. keen?*
bacalah with caption, malas jjugak nak story.KAH



Pagi tu aku bangun awal, lepas terdengar Solat subuh dari bilik. So terus mandi, pening kepala dah hilang, tapi masih mual/loya tu standard ah. So lepas mandi bersiap terus hidu udara luar, sepatutnya kami gerak ke Puncak seawal jam 6am. Tapi nan hado, takpelah kami pon bukan rush, so rilex2 je sudey, nama pon bercuti kan? Amik angin luar tengok pokok hijau2, *gitu*





Sarapan bubur Ayam, enak duhh! Mcd pon kalah *opcozla*

Me diwaktu pagi, tahu tak aku tak pin pon tudung tu? tah camne aku buat tah. elok terletak.



Waktu ni dah nak gerak! Horeyyy!





Bekalan dalam kereta. 


on wifi - on wifi. HAHA.




Kawasan perumahan Elite kat sana, ini je aku capture. -__-. sebabnya inilah kawasan videoklip Menghapus Jejakmu, Peterpan. Saje je masuk kawasan ni. wakaka. fefeling kaya kejap. LOL
 Sebab odw ke puncak memang aka lalu kawasan ni belah kiri. api supir rajin masuk terus. *koma*
Awal-awal memang akan lalu jalan highway, lepas dah masuk nak ke Puncak tu, dah mula lalu jalan lama ke Jakarta. So masa tu akan nampak pemandangan yg cantik2 je. Ada saawah padi, ladang teh, dan boleh tengok kehidupan sebenar orang bandung. peniaga jalanan, jem? hmmm best! 




Sukabumi itu tempat kelahiran aku tau ngakkkk? HAHA. i LOVE SYAHRINI



Kicap ABC cukup sinonim dengan Indo. Produk palinggg laris nih. sampai ade 2/3 replica botol kicap ni nak ke Puncak. After 3 hour drive, kita sudah pon kepuncak, nanti akan lalu Istana dan nampak la jalan tu macam kita naik nak ke Cameron. sebijikkk! Tapi Puncak ni lawa lah, serius.



tengok cuaca tu?



Inilah dia Masjid Atta/awun, singgah sebentar kat sini, solat Zohor. dan nak rasa basuh kaki guna air gunung. Masjid ni kalau nak masuk, memenag kene simpan kasut, dan kita akan berkaki ayam, sebelum kita lalu kawasna air tu untuk cucui kaki, kira macam, sebelum masuk masjid, kaki kita dah bersih laaa.









nak naik masjid kene panjat tangga, takla tinggi pun. tapi boleh tahan lenguh la dengan kasut baling hanjj aku tu. *pitam*. org yg simpan kan kasut aku pon tekejut tgk kasut aku. waakakak.
















Pemandangan dari Masjid




Air yg aku basuh kaki tu, mengalir dari air ni, menurut willy itu air asli gunung. Ya allah sejuk sangat! dah la kawasan Puncak tu memang tinggi. So dabel sejuk.



Hubs sibuk nak bergambar, bukan selalu datang dia cakap. Yolah.
Oh sebelum masuk masjid tu sebenarnya kami makan. hehe. sempat makan jagung bakar.





lepas jagung tu dibakar, di campur gula, kelapa, dan serbuk cili tak silap. Pedas! tapi sedap. pedas manis2.



Ini nama nya Sekuteng Jahi : Air Panas, susu, ade potongan roti, kacang yg dibakar, kacang hijau, sengkuang. sebab cuaca sejuk kan? so ambil yg panas. oh dan rasa dia? rasa halia. kehkehkeh.


Dan Baksoooooo !! Enak bangett ! kebetulan nak ke masjid tu depan tu banyak gerai2 jual, so isi perut kat situ je. Memang sedap bakso tu! Slurppppp.



Lepas dah pergi masjid tu kami teruskan perjalaann dalam 15min ke taman safari. Eh tapi hujan masa tu, lebat sangat, so decide check in dulu, dan berehat kat Hotel.

Kami stay di Seruni Hotel.(sila klik) Seruni ni ada 1,2 dan 3. Harga? Hmm paling mahal boleh cecah 4 juta.Kami mula2 pilih Seruni 2, sebab bilik lagi lawa, tapi T___T Fully booked! Seruni tak terima booking ok. memang kene walk-in. So kalau ada rezki memang ada lah bilik. Kebetulan masa kami dtg bilik seruni 2 full, seruni 3, terlalu mahal oiiii. cantikk skit aku nak tido hotel ribu2? Koserrrrrr. So last choice Seruni 1. Harga semalam rp400,000 dalam rm130. Not Bad. Sumpahh lawa. Aku suka hotel ni sebaba menghadap Puncak dan cuma ambil masa less than 10minit nak ke Taman Safari. Seruni ni dikenali dengan nama Fountain Hotel.






Tadaaaa , our room ! HAHA. Cun bilik besar, takde aircond sebab memang sejuk gila kan. so masa sampai hotel tu rehat badan sebab Hujan belum berhenti lagi, masa tu dah jam 3 okkk! decide nak pergi ke tak Taman Safari, masa tu fikir2 jugak. dah petang nanti rugi.


Pemandangan dari our room. HEAVEN!!!







Sambung lagi esok atau tulat! HAHA. Aku ni kejap rajin kejap tak. -____-
Hamponnnn semua. Esok aku day trip ke Melaka. So lagi lambatlahhh blog berupdate. HAHA
















4 comments:

kaklong said...

kak long jeles sgt ngn linda sbb selalu g berjalan dgn en suami tersayang...

kak long tahun depan baru nak berjalan je selagi msh berdua ni kan..wpun usia perkahwinan kak long ni dh cecah 9bulan kan..tp xpe, jnji kak long bahagia bsama suami kan...

rindu ngn u linda! :)

Chekgu Azrine said...

Nx time dtg sini wajib la naik puncak ek..knp dh 2x g bandung xpnh tau pun..huhu

Linda Yusoff said...

kak LOng : Hi kak long, lama menyepi, ohh takpe selagi berdua kita jalan sama2 k, nanti ada anak kita jalan tempat lain pulak. hehe

Azrine : Ahaaaa kene pergi bawak anak ke Puncak! best

uya rayza said...

post nie byk gmbr makanan..i teringin nk mkn bakso..n nk pegi masjid tue..cantiknyeee