Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 27, 2012

Bandung : Belanja



Mula dengan entry simple. Belanja.
Kalau pergi Indon rasanya semua akan cakap Murah, Murah, murah kan?
For me sama je harga. Dulu ye murah back 2008. sekarang. err err..no komen..


Rasanya semua boleh buat budget sendiri nak ke Bandung. Cuma kalau overspent pon pada Shopping sahaja. more than 100 Factory Outlet kat sana kan? U name it.
So mari kita mula dengan membuat Budget/Backpackers (tak abis/abis aku dgn backpack)

Eh kami laki bini. (1st time pergi as husband/wife). 3x pergi as kawan/tunang.
So ini kalilah, belanja macam jejimat sikit. sebab? Laki kauuuu bayar. bahahhaha. =p
Ini 2nd entry tentang hotel/tix makan etc. its okayy. dulu i buat back 2010 tak silap. dah 2 tahun berlalu. so kita buat yg baru. budget baru. ngerti?


Kita mula dengan harga tiket :

Flight :

Air Asia : Rm120 (return per pax w/t luggage) to Jakarta.
Our Return tix bukan beli time promo yg 0 sen tu. bukan-bukan. Kami beli masa sebelum puasa.

AirAsia > Bandung : per pax dlm rm280 seorang.(tanpa promo)
KLM > Jakarta : per pax dlm rm300
MAS > Jakarta : per pax dalam rm300.

So kalau nak jimat? beli time promo AA ke Bandung. Murah. Jimat masa dan Tenaga.
macam ai suka turun Jakarta, sebab balik i akan stay 1 night ke jkt and sambung shopping di Tanah Abang.Mangga Dua.


Hotel :

I list kan senarai hotel yg i stay dengan harga :

Bandung :

1) Kenangan Hotel, Jl Kebon Sireh. (Jalan kaki ke Pasar Baru)
Rate : rp260,000 sekitar rm90 semalam. bfast, aircond, mini bar, wifi
Selesa, i bg rate 3***. sebab memang untuk tido sahaja. Balik pon dah malam. Seharian berjalan kat Bandung dengan Macet nya.

2) Hotel Progo. Jl Progo. (berdekatan factory outlet, jalan kaki juga)
Rate per night : Rp290,000 ( bfast, a/c) but the room kecil sedikit.

3) Hotel Cemerlang Bandung, Jl Pasir Kaliki (berdekatan dengan Paskal food Market)
Rate per night :rp438,000 rm150 semalam (apehal kau dah mahal?)

4) Hotel Guntur, Jl OttoIskandardinata. ( jalan kaki ke Pasar Baru)
Rate per night : rp350,000 = rm130.

* Overall dalam banyak2 aku still prefer Hotel Kenangan. sebab? sunyi dr bunyi kenderaan yg bising mnenyesakkan dada. lol. dan ofcoz lah sebab murohhh.


Jakarta : Hotel yg pernah aku stay

1) N1 Hotel. Jl KS Tubun No3.
Rate : Rp 290,000 takde web. boleh contact : 5365-3908-09  (Jln kaki ke tanah abang.)

2) Orchadz Hotel. ( tengah bandar jakarta.5 min to Plaza Indo / kalauuu tak jem)
www.orchadzhotel.com

3) Amaris Hotel Mangga Dua Square 
http://amarishotel.com/amaris-manggadua



Mobil/Supir :


Rate per day start from rp 400,000 (include all) from 8am-10pm.

Kereta : Avanza/Livina/Kijang

sekitar rm140 sehari. (bergantung currency) klu pergi ramai JIMAT ! sebab tong -tong

Klik sini : DOM RENTAL CAR



Makan :

Kalau budget berdua. Saya cadangkan sehari dalam rm70.
so kali lah berapa malam stay kat sana kan?

Restaurant yg best untuk pergi makan?

  • Kampung Daun (malam)
  • Sapulidi Resort & restaurant (siang)
  • Sangkurian (lunch/dinner)
  • Bumbu Desa (lunch/dinner)
  • Paskal Food Market (malam, 1001 jenis makanan seluruh Indo)
  • Pa Chi Met ikan Bakar ( Gurame terbaikkkk) Jl Sikajadi
  • The Valley (western food) waktu malam. boleh tengok seluruh Bandung.
  • Sierra Cafe (western)
  • RM. Angkasa (gado-gado paling best)
  • KingSley ( Batagor/Siomey paling sedap)
*will blog bout food later. haha dgn picture aku bagi.


Okey so belanja asasnya dah ada kan? Maksud nya ticket, hotel, kenderaan untuk berjalan dan makan?
TIDAK TERMASUK DUIT BELANJA SHOPPING YA !! mari kita calculate.


5 hari/ 4 malam.

Ticket AA : 120X 2 pax + 15 kg luggage = rm270.00 (turun Jakarta)
Hotel Kenangan : 4 malam = rm380
Bas Primajasa dr Jakarta > Bandung = rm18x2 = rm36 + cost balik rm36 = rm72
Supir/Mobil : 4 hari 140x2 hari =rm280.
Makan : rm100 x 4 = rm 400

Total :  Rm1400.#


Kalau nak masuk kan duit shopping? Ikot cara korang membeli lah. I rasa dalam 3 juta dah cukup. RM1000. so total up semua? korang perlukan atleast 
rm2500 = rp7 juta. heheh

Kalau korang pergi jenis share bilik/supir. so kos nya lebih murah.






Im Done.

Lepas ni review day by day. *kalau rajin*. Bahahhhaha






Bersama Teman dari bandung/jakarta : Angga Ramano. Willy (bos dom), Eko dan our new friend Iffa.





Kedai makan best di bandung :









4 comments:

Chekgu Azrine said...

2x pegi mmg xpuas..tp xmo g dah..hehe..tgu ank beso sikit bru g...bwk dorang plak..
.

Mrs Linda said...

dulu pergi 1/2x mmg tak puas. dah masuk 6/7x ni rs mcm bosannnn gila. mybe sbb dah kawen so dh tak tahu nk cr ape kat sana. tp i still nk pergi next year utk cover Puncak dan Anyer. hehe

Cik Puan Tee said...

jeles jeles jeles

cha said...

thanks linda. lpas ni bole refer list u kasik ni. looking forward nak pg bandung. eh btw i nak tanya tp nantila i dm u eh :D