Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 4, 2012

Bandung 2.2


Aku sangat gigih meng-resize picture bg kecil untuk sambung Day2 di bandung ni.
-_______-

AWAS : Banyak gambar untuk entry ini. Bawak ber-TENDANG dan baca je lah ye ;p







Kami bersiap seawal 8am. tu pon matahari dah tegak atas kepala. patut bangun jam 6pagi.sbb dah siang. Lepas bergambar depan pintu hotel ni. Kami meneruskan perjalanan nun jauh ke lembang.
Nak ke Tangkuban Perahu. wohooooo *kali ke 4 jejak*.


Dalam kereta camwhore lagi. gambo gegar pon jadik nak tepek -___-


Vain. Pitammm




Masa ni Bayu dah buka tingkap.sebab angin kat luar tu sejuk. dengan pokok2 tu..terus fefeling kat Obersi. Ehhhh? Tak samapi 15min sampai Kaunter masuk Tangkuban. tapi malang nya nasib. tangkuban Tutup dah 2 bulan Uolssssss. HAHA.

Sebab tengah aktif dan mengeluarkan gas beracun. So takde lah rezeki nak buat group photo kat Tangkuban. next time Uyarayza boleh pergi lagi kan? hehe



Perjalanan turun.lupa suruh bayu stop kat Ladang Teh. -__-
takpelah dah pagi sangat tak tahu nak buat apa pulak? so cadangkan pergi Ladang Strawberry.
all the way jalan nak turun semula dr Tangkuban tu banyak je ladang strawberry. sbb kawasan sejuk kan. berbukit pulak tu.

Bayu tanya kalau nak ke Ciater? Air terjun panas?
Kami semua tak nak sebab rugi masuk kalau tak mandi. keeeen?



Pekan lembang, banyak kuda2 sebagai kenderaan diorang nak kemana2. or angkat barang. hehe.




Suami kalau takde pic lompat2 memang tak sah. -___-
Kami dah sampai di Natural Ladang Strawbery


Ini saya dan suami. Pasrah je buat aktiviti ni. bahahah.
kalau kat Cameron tak hingin pon masuk. Ini nak habiskan masa, sebab plan asal dh bertukar gamaknya.. So masuk lah ldang strawbery ni.

Bayaran : Rp7000 (seorang)
dapat FREE Juice Strawberry sedap gila nak matikkkk !

Lepas tu dapat bakul dan gunting.Konon kalau teringin petik strawbery lah.
Kadar yg dikenakan untuk sekilo gram? Rp16,000. (rm5 sekilo/ gram). Aku tak ingat T__T
Gila murahhhh oiiiiiihh.





Bergambar sebarang dua. Penting ok. Aku dalam takde buah tu dapat jugak petik beberapa. Serius petik pon sebab saja. HAHA. Bosan dia boleh tahan. Buah tak banyak sebab lagi musim kemarau katanya.
So dapat tgk live lah pokok rasberry.Blueberry. 1st time tengok ok...Sadiss aku nih

hah yolahhhh.




See hasil petik..aku sorang je beria petik. BAHAHA






RAY selalu buat gaya pelik kalau bergambo. wakakaka


Inilah hasil petikan di ladang Natural.ewahhh!
After timbang kene dalam rp12,000?
RM 4. oklah kot. sempat makan beberapa je.sudah nya simpan dalam fridge kat hotel.
Lepas tu bagi staff hotel. wakakaka.





Masa dah turun, staff kat ladang tu sediakan Juice Strawbeery untuk kami. Ya allah sedap gilaaaaaa kauuuuuuuu....sampai sekarang aku boleh rasa ke-fresh-an nya jus tu.

Manis. Enak bangat

Bukti *motip kau nak bukti2?*

So lepas dah ke ladang strawbery, aku cakap kita makan je lah. jam pon dah pukul 11am. makan awal. dan buat aktiviti shopping FO terus. Kali ni cover FO sekitar jakan Riau.

So aku suruh bayu ke Sapulidi,Bandung
Makan di sawah. ewah ewah.



Pintu masuk. masa ni aku dah teruja habis. antara Kampung Daun dan Sapulidi. aku pilih Sapulidi lagi. sebab food dia lagi sedap gilaaaa dan harga murah sedikit dr Kampung Daun.

Tips : Sapulidi cantik pergi waktu siang. Lunch hour.
Malam : Kampung Daun


Kau tak teruja makan menghadap kan situasi begini?
-______-

HEAVEN okkkkkk !




Sampai bergambar. Itu jelah. dalam gambo ni aku fefeling Permaisuri. sbb paling besauuuu dr yg lain.
*pitammmm*



Husband demam hari kedua. Kesian. so mood dia kelaut.
Mau tak demam. Living on the jet plane uolsss. before fly to jakarta. hubs lebih awal ke sarawak. malam nak fly ke jkt tu baru balik. then sambung fly lagi 2 jam ke Jkt. balik JKT, hubs sambung fly ke KK.....gulp gulp gulp -____-

Now husband kat Sandakan pulak. Sian aku sensorang.
EHHHHHHH???




kami ambil paket LUNCH untuk 4 org makan. lepas tu tambah nasi dan Ikan bakar Nila.
Ajak Bayu makan sama.so picture pon mintak bayu tangkap kan. HAHA.

FOOD DIA SEDAP GILA WEHHHHH!!
Minum Teh Tawar je. Lagi lah sedappp wehhhh.












Suruh bayu tangkap picture. mujo bayu ade.hahah.baru ade group foto.
Sapulidi ni ibarat makan di alam semulajadi giteww. Bahagia betul, dengan padi nya tgh tumbuh. ade anak sungai.ade ikan berenang2. Toilet dia sangat Klasik !

10/10 aku bg untuk sapulidi.sepanjang ke Bandung tak pernah miss lagi datang sini.jauh pon jauh lah!



Balik kami lalu Chiwalk. aku tanya diorang kot2 nak turun shop ke tak?
for me lah, tempat ni tak g pon takpe..nothing. Street Jeans katanya. Tapi aku tak jumpa ape pon ank dibeli kat sini. 2/3 kali jugak pergi. since last yea aku dh tak jejak dan]h, include baru ni pergi. sbb 
Macet, Bosan, kedai dia biasa je. tak menarik perhatian pon. Kalau nak pon kene betul2 cari baju kat sana. baru jumpa yg berkenan. so CANCEL!

Kami pergi cari gift utk orang. hoyeahhhh




IN Parfum


Sebut je nak parfum ape. mintak katalog lah. diorang akan bancuh aduan tu jadi bau hampir sama.
Harga tak mahal. % persamaan bau tu aku bagi 70/100 lah. Tak lah sama sangat bau nya.
Tapi aku beli Gucci Flora bau dia tahan sampai malam pulak. setengah orang kata 4jam dah hilang.
Tapi aku punya bau sedap oiiiii.

30ml : rp35,000 (rm11)
60ml: rp70,000 (rm23)




Aiskrim Durian fresh

Kami di Riau area. Tungggguuuuuu !!!







 Tips:

SAPULIDI RESORT & CAFE

  1. Kalau nak ke Restoran Sapulidi tu, kalau boleh biarlah pergi sekali harung. Maksud aku . dah alang-alang naik ke lemabng dan ke tas *Tangkuban Perahu), suruh Supir singgah makan ke Sapulidi. sebab satu Jalan.Pergi lah lunch hour.cantik pemnadangan. malam kau nampak ape? 
  2. Tak tahu nak oder ape? Ok kalau lunch kan? takkn nak makan nasi goreng etc kan? Korang cuba minta Paket 4/6 org makan.berbeza setiap Paket dalam nya. Korang boleh tanya. Set lagi seronok makan. dah lah dalam sawah padi. Fuhhhhhh
Dan kalau nak pergi sapulidi

Contoh ye : *Contoh aku sebenarnya*

Day 2

8am : naik tangkuban
10am : Ladang Teh (bergambar)
11am : Ladang Strawberry
12am: Sri Ater (kalau nak buat aktiviti Mandi air terjun Panas) atau aktiviti sukan extreme. kalau tak      nak? boleh terus pergi makan ye.
1pm : Lunch Sapulidi
3pm : Shopping FO Jalan Riau.
6pm : Dinner The Valley.

*Nampak tak? cara susun tu? sebab paling atas Tangkuban. so bile all the way turun tu boleh singgah semua. Ok paham kan adik2?

kalau kau dr pasar baru mintak naik sapulidi..memang aku rasa Supir akan bg banyak alasan Macet etc. bahahaha. sebab Kalau kat Pasar Baru boleh makan kat Bumbu Desa,/ Sangkurian (sebelah Rumah Mode) .INI PERGI PATAH BALIK NAIK TURUN LEMBANG? kompemm supir suka jugak.sbb masa habis atas jalan. kita yg RUGI! Kalau boleh pergi Tempat yg senang untuk tidak menghalang perjalanan korang. Jimat masa, banyak lgi tempat korang boleh pergi . kan?




  1.  PENIAGA JALANAN
Yang ni memang kita tak boleh elak.pergi mana-mana tempat tumpuan Tourist memang akan ada. Ape yg korang kene buat. Tolak dengan baik, jangan berkasar.kalau betul minat baru tanya. tawarkan harga paling murah.Ingat cepat2 calculate dalam kepala otak once dpt harga dlm RP. Anda mampu mengubahnya.. wakakaka. ;p. Kalau tak nak cakap TAK MAHU. atau buat isyarat tangan je!
Talk to my hand gituuuu. Tapi kalau korang beli.dah bayar jangan menyesal. sebab anggap itu rezki diorang. Kesian kan kalau tengok. -____-



  1. FACTORY OUTLET
Seeloknya pergilah mana-mana korang nak pergi, tapi makesure cover semua. kalau skip2 tak best.sebab setiap FO tawarkan barang yg sama. cuma harga berbeza. nampak tak? kalau beli kedai A, mungkin di kedai B lagi murah. LOL

FO ade banyak. So kami cover the whole Jl Riau dulu. the next day baru pergi Jl dago. The next day lagi baru pergi Rumah Mode. kalau nak tahu 

Rumah Mode tu tumpuan kan? Barang diorang hanya top-up pagi sahaja. kalau korang pergi dah petang. alamat SIZE tiada. stok TIADA. dan fyi Rumah Mode paling Mahal ! sbb tumpuan tourist. Cuma barang dia bermutu sikit lah.

Senarai Factory Outlet

  • Jl SetiaBudi
  • Cihampelas Area
  • Jl Dago
  • Jl Riau
  • Toko Tiga
  • dll tak lalu aku nak type. sape nak email. =p












13 comments:

LittleSunshine said...

Rindu bandung.klau oergi sn mcn nk bwk duit seguni jerk.hihi

cha said...

Lengkapp. Senang sikit tau detail u kasik. Tangkuban perahu tu tutup bulan brp tiap2 tahun?

Mrs Linda said...

I tak nak bawak seguni duit.kehkeh
tp nak fly every month. eh?

Mrs Linda said...

Skg dah bukak cha.last day before i blik jkt dah open.tp i tak pg sbb kjar bas nk blik jkt.
Susah nk predict waktu tutup.i rs klu takde gas beracun tu. always open for tourist. tp selalunya Supir alert bout this. sbb dorg akn dpt information dr kaunter tiket :)

Veelara said...

rindu bandung....suasana die. Kota die. Org2 nye....


Ok,xpna lg pegi sapulidi tu...slalu g kmpung daun jek....lenkali nk try la....

Mrs Linda said...

Next time pg k vee. wajib! ;)

Syima Syaz said...

laaa strawberry kt sini pn adaaa...

jeles

mizzura said...

tutup dua bulannn???? ala nak pergi early next year...actually dah pernah pergi tangkuban perahu pon..cuma this time, nak bawa in law...tapi last time tak g pon ladang strawberri ngan sapulidi.. (bwahhhaha..lawak ar nama)....this time nak make sure g dua tempat ni...ingatkan kg daun je paling sedap...! Goood info :-)

Mrs Linda said...

Mizzura : dah buka dah..dont worry. haritu tangkuban tutup sbb dia aktif.
nanti i buat entry tempat makan Bandung =)

Mrs Linda said...

Mizzura : dah buka dah..dont worry. haritu tangkuban tutup sbb dia aktif.
nanti i buat entry tempat makan Bandung =)

wanirani said...

hai, nak tanye.
mase u pergi bandung, macam mana u cari pak supir tu ye?

i plan nak pegi bulam june ni, tgh berfikir2 mana nak cari supir yg ok

wanirani said...

hai,
saye nak tanye sikit

masa pergi bandung ni, macam mana nak cari pak supir tu ye?

Linda Yusoff said...

Wanirani : do check my entry tetntang No supir - DOM Car Rental My fren business. u can chek : www.domrentalcar.com