Nuffnang

Followers

Two Become One

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, January 15, 2012

Sweet Escape !! ( sarawak for food)






Fuhhh, penat penat penat ! (penat makan ok, bukan penat lain =p)
Ni pon masih penat ! so entry ni tak banyak cakap sangat. baca ape yg patut, and i just share few pic.
Entry ni nak cerita ttg kedai yang ai try /suggest pada siapa yang nak ke Sarawak.
Full entry please refer tag vacation (sarawak 2009 kot) sbb kali ni aktiviti free & easy. pergi dgn hubs, takde de aktiviti best melainkan makan. nyampahhhh.

so aktiviti sepanjang kat sana? : AKU DATANG MAKAN JE ! VOLEYYYY??



13-15 Jan 2011, bukan honeymoon pon. Tiket dah beli lama. Hotel pon dah booked . So jalan saja.
A week before fly, hubs kata ada kerja sikit kat TM Kuching.
Ewahhh, tiket ni untuk 1st month anniversary tahu??? 
takpe, alang-alang katanya.... fineee !



Bosan dalam, flight selain tido harus la snap sana sini. dah la sakit hati, delay about 1hour ! AA memang saja cari nahas, so mood dah takde.
1st destinantion ! ai stay dalam kereta je. sambil makan biskut famous amos. Layannn.
while hubs siapkan kerja, sebelum check in hotel.








For lunch, i suggest to hubs, nak makan SCR. lebih kurang je dengan TCRS kita.
Tapi kat sini murah, set Nasi Ayam rm4.90. kau mampuuu?


Ini setnya. dumpling sebelah tu, oder lain rm5.Kedai SCR ni merata, cari je kat area Satok. 



For Breakfast ? No Idea. Kedai ni jumpa pon thru GPS. tapi dah google, orang kata Satay dia sedap.
Hubs pon kata sedap. tang kuah. Ini Bfast kami pagi tadi. Gilaaaa? makan satay pepagi buta? Tapi orang sana rilex je? 50sen secucuk.

Kedai Satay Ceko ni, betul2 betul dekat deretan kedai area bangunan Ambank tinggi tu.

Cuma ada Satay, Lemang dan Nasi impit. so nak makan apelagi kan?
Layan je lah Satay.


Lunch : Coffee O' Corner.
Area Satok berdekatan Pejabat Mara. Kedai ni meriah sangat meriah !!! dengan makanan.konsepnya macam kopitiam, tapi menu dia pelbagai. pon google jugak, antara destinansi pilihan kalau singgah sarawak. so silakan lah ye.



I try Sardine Mayo. rm6
Sedap !
Ada, perisa daging, ayam dan tuna jugak. so pandai2 lah pilih ikut tekak memasing. =p





Ayam Bakar rm9.
Not that bad. sekian.


Hubs makan Mee jawa rm5.
Dia kata sedap. tapi aku rasa, aku masak lagi sodapppppppp.
*pic google. ( tapi ni mmg rupa mee jawa kat situ siap satay)



for Dinner : Top Spot, sebelah Pullman hotel
We suggest Gerai ni. ABC Seafood ni, and ade google jugak, dorang kata gerai 25 pon best. (btw tak try)
2 mlm dinner kat sini. sbb kami hantu seafood.
Selain tu if nak cari tempat dinner : ada Restoran Bimmers, Satok bridge, atau Pasar malam satok ada banyak gerai makanan.



Muka orang hepi nak makan seafood.


Sayur midin goreng, Ketam thai style, Ikan bakar terubuk, Udang sweet sour.
Total : RM94. murah gila kan?


Malam ke2, still ajak hubs makan kat Topspot. haha.
Kalau bisul naik sebab overdos seafood, lantak lah labuuuu.





Tomyam dia sedap, lain dr yg lain, mcm asam pedas. tapi nyaman tek.

again : I peminat setia Terubuk. kbai.

Review ttg kedai makan refer bawah ni :


Total kami makan : 2 ekot ketam masak telur asin. terubuk bakar (besar nak mati), tomyam, sotong goreng sedap gila rm100.





Ini kedai tak sempat try, tapi dah google, ni pon hotspot, sebelah dgn Coffe o corner kat area Satok.
Please lah try Ayam penyet dia (katanya)
pic : google , tq to owner

sedikit review :
http://theborneogirl.com/2011/07/14/raja-ayam-bakar-padungan/
http://www.shannonchow.com/2011/02/raja-ayam-penyet.html
http://beindulged.blogspot.com/2011/08/rj-ayam-bakar-kopitiam.html





Macam takde food sarawak kan? hehe.
Mee kolok dan laksa sarawak, maybe try esok kot before balik ke airport. dah tak lalu nak makan wehh. balik Krabi naik 5kg, balik sarawak???

sendiri mauuuu ingat haaaaa. *akunakpengsan*


******************




Update : at 10.10am 15Jan 2012.


Hai korang, i baru balik dari Pasar Basah Satok, beli Ikan terubuk masin.
so cari Kedai yg boleh Bfast kan?

Untuk Bfast, ai cadangkan korang try Ramai Cafe.
Ada banyak Stall dalam tu. Ayam Penyet, Mee Jawa, Mee Kolok, Ns lemak special, Mee Jawa. ( kebanyakkan nye sarawak food)

Lokasi : berdekatan dengan area kedai Satay Ceko tu. again cari Bangunan Ambank yg Tinggi, ada Bank negara, sebelah tu ada deretan Kedai, dari Jalan Utama. dah boleh nampak dah.




Picture kat bawah ni cam hareemmmm, dah penat aku rotate, camtu gak. lantak pi lah.




Laksa Sarawak, yang sedap jugak. rm3.50



Adress is there. sila lah google map, or guna GPS. =p
alah tapi dekat sangat lah dengan pekan Satok tu. semua kedai dekat2, dgn coffe o corner tu, dengan Raja ayam penyet tu. 5-10 min je dari waterfront,kuching



Mee Kolok mesti cuba. sedap !! rm3.50




Mee Jawa rm3.00
Hubs nak try mee jawa ni padahal dah kenyang gila, end up tak habis pon, membazir ( tp tak sedap mana pon) heheheheeh.



So dah ada few kedai makan area sarawak ni kan? boleh la korang berada kat sini.
Oh dengan sengaja nak bagi korang jeles jugak. Next month aku g Mabul. ngahahahaha. kbai =p




ps : boleh review tentang sawrawak here LINK 1 dan LINK 2 dan LINK 3 dan LINK 4






-xoxo-





6 comments:

amy fahmi said...

amboihhh linda..sakan ye hang bejalan.jelesssssss.

LisaLisut said...

apsal faizal byk mkn tp xgemuk2? hahaha

aku tgk gmbr mknn aku rs mcm nk meletup.sbb byk sgt.i wonder mcm mana kau makan ? tak meletup perut kau?hahaha

Hunny Kitty said...

mee kolok mmg sedap...kat KL payah nak carik yg best!

Miss Sorbet Purple said...

Radennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn. mn kau menghilang? eh ade mee kolok sedap area jusco kat sri rampai tu? melawati ek? ke ape areatu kan bnyk gerai tepi jalan dkt flat tu? ade satu gerai nama API tak silap?
jual makanan sarawak je. nyummie

Nurhayati said...

mencik entry ni, banyak makanan sedap huh

Surayah said...

wah mee kolok rindu nak mkn mee kolok sdp nya...